
بیماری
آشنایی با پری بیوتیک ها
آشنایی با پری بیوتیک ها
دانشمندان و متخصصان تغذیه معتقدند با توجه به زندگی ماشینی و تغییرات روند صنایع غذایی تغذیهای مردم در سرتاسر جهان، امروزه بهترین روش برای حفظ و بهبود سلامت جامعه استفاده از محصولات غذایی فراسودمند است.
پری بیوتیک ها
خواص اینگونه محصولات و نیز آگاهی بیشتر افزایش مصرفکنندگان باعث افزایش تولید روز به روز این نوع محصولات شد.
روزانه دامنه وسیعی از محصولات فراسودمند از جمله محصولات دارای ترکیبات پروبیوتیک، پری بیوتیک و انواع فیبرها و… در سرتاسر جهان تولید و مصرف میشوند.
با توجه به کمتر شناختهشده بودن ترکیبات پری بیوتیک و شباهت اسمی با پروبیوتیک ها، در این مقاله بهاختصار، ویژگیهای این دو ترکیب و تفاوت آنها بیان میکنیم.
- پروبیوتیک ها باکتریهای زنده مفیدی هستند که بهصورت طبیعی از آغاز تولد در سیستم گوارش انسان وجود دارند.
در حال حاضر محصولات متعددی با نام «پروبیوتیک» در بازار ایران وجود دارند که حاوی مقادیر مشخصی باکتریهای پروبیوتیک هستند.
این باکتریها که در مقابل شرایط محیطی حساس هستند و رشد و تکثیر آنها شدیدا تحت تاثیر قرار میگیرد، باکتریهای سیستم گوارش را تقویت و تاثیرات سلامت بخش خود را ایجاد میکنند.
*رعایت شرایط نگهداری این باکتری ها از نکات حائز اهمیت در مصرف این محصولات است.
- پری بیوتیک ها مانند پروبیوتیک ها حدفاصل بین غذا و دارو عمل میکنند.
در سال ۲۰۱۶ میلادی واژه پری بیوتیک به این صورت تعریف شد؛ سوبسترایی که بهطور انتخابی توسط فلور میکروبی روده مصرف میشوند و فواید سلامت بخش از خود نشان میدهند.
اداره ایمنی مواد غذایی اروپا، محصولات پری بیوتیک را از فیبرهای رژیمی متمایز کرده که با توجه به قوانین EFSA ادعاهای سلامت و تاثیر فیزیولوژیک در ارتباط با افزایش باکتریهای مفید روده فقط مختص پری بیوتیک هاست.
پری بیوتیک ها ترکیباتی برپایه کربوهیدرات و غیرقابلهضم توسط انسان هستند و صرفا توسط باکتریهای مفید در سیستم گوارش هضم میشوند.
ترکیبات پری بیوتیک
ترکیبات پری بیوتیک با تاثیر بر دامنه وسیعی از باکتریهای مفید سیستم گوارش، تاثیر بهمراتب بیشتر و بهتری برافزایش جمعیت آنها خواهند داشت.
مصرف یک محصول پری بیوتیک باعث:
- کاهش باکتریهای بیماریزا در سیستم گوارش
- کمک به جذب بهتر مواد معدنی و ویتامین ها
- بهبود سلامت فرد مصرفکننده
- تنظیم سرعت حرکت مواد در دستگاه گوارش
پری بیوتیک ها ازنظر قدرت و خواص به ترتیب به گروههای زیر تقسیم میشوند:
- گاالکتو فروکتوز
- بتاگا الکتانها
- فروکتو اولیگوساکاریدها و…
هرکدام از منابع مختلفی استخراج یا ساختهشدهاند.
بهطور مثال گاالکتوفروکتوز یا الکتولوز که طی فرایند حرارتی و از ایزومریزاسیون شیر تولید میشود:
- شیرینی آن معادل ۱۰ درصد شکر است و درعینحال جذب بدن نمیشود.
- مستقیم روی باکتریهای مفید دستگاه گوارش موثر واقع میشود و به رشد آنها کمک میکند.
- باعث تقویت سیستم ایمنی فرد خواهدشد.
عملکرد کلی سایر ترکیبات پری بیوتیک مشابه عملکرد گاالکتوفروکتوز و در منشاء ترکیب، قدرت و گونه های مختلف باکتریهای تحت تاثیر این ترکیبات متفاوت اند.
ترکیبات پری بیوتیک بهخوبی کنار ترکیبات پروبیوتیک قابلمصرف هستند و محصولات بسیار مفید سین بیوتیک ایجاد خواهند کرد.
امیدواریم با افزودن ترکیبات پری بیوتیک مانند گاالکتوفروکتوز و اولیگوساکاریدها به محصولات غذایی در صنایع مختلف زیر با تولید غذاهای فراسودمند جامعهای سالمتر داشته باشیم:
- لبنی
- اسنکها
- غذاهای رژیمی
- محصولاتی مانند پاستیلها که بهویژه مورد مصرف کودکان هستند.