سلامت

حذف ترکیبات مهم رژیم‌های غذایی عاملی برای بروز بیماری آلزایمر

حذف ترکیبات مهم رژیم‌های غذایی عاملی برای بروز بیماری آلزایمر

امروزه با توجه به صنعتی شدن و تغییر تغذیه‌ای، بدن انسان در مواجهه با بسیاری از مواد شیمیایی و سموم مضر قرار گرفته و بسیاری از ترکیبات ضروری برای بدن از رژیم‌های غذایی حذف شده‌اند. وجود تعدادی از این ترکیبات برای داشتن مغزی سالم و پیشگیری از بروز بیماری‌ها و عوارض مغزی مثل بیماری آلزایمر در سنین بالاتر اجتناب پذیر می‌نماید.

ویتامین C

ویتامین C می‌تواند از بیماری‌های قلبی و عروقی و همچنین از سکته مغزی جلوگیری کند.
دیده شده که این ویتامین می‌تواند تا ۵۴ درصد ریسک سکته مغزی را کاهش دهد.

 اسید فولیک

اسید فولیک باعث تبدیل اسید آمینه به متیونین در بدن می‌گردد.
کم بودن اسید فولیک دریافتی روزانه می‌تواند باعث افزایش هموسیستئین شود.
نتیجه بررسی‌های دانشمندان نشان می‌دهد در افرادی که مقادیر کافی از اسید فولیک دریافت نموده‌اند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کاهش نشان داده است.
همچنین احتمال بیماری‌های قلبی و عروقی در آنها ۵۵ درصد کاهش می‌یابد که در کاهش سرعت تخریب مغز موثر است.

ویتامین B1 (تیامین)

کمبود این ویتامین در فرد می‌تواند باعث دمانس می‌گردد.
الکل میزان این ماده را در بدن کاهش می‌دهد.
ولی در افراد بدون نقص این ویتامین نیز، مصرف این ویتامین می‌تواند سرعت تخریب مغز را کاهش دهد.
مطالعات نشان داده که تیامین در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر کاهش یافته است.
 از این ماده حتی برای درمان کمکی آلزایمر نیز استفاده می‌شود.

ویتامین B6

این ویتامین نیز همانند فولیک اسید، میزان هوموسیتئین را پایین می‌آورد.
البته در مطالعات بیشتر بر پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی تاکید شده، ولی بیماری‌های عروقی می‌توانند بر عملکرد مغز اثر بگذارند.

ویتامین B۱۲

این ویتامین نیز میزان هوموسیستئین را کاهش می‌دهد.
حتی برخی شواهد نشان می‌دهد که مهمترین عامل افزایش هوموسیستئین در افراد
بالای ۶۰ سال، کمبود این ویتامین است.
البته ارتباط این ویتامین با آلزایمر، در مطالعات، کمتر از فولیک اسید و ویتامین B۶ است.
همچنین این ویتامین می‌تواند ریسک ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
دیده شده که ۳۰% بستری شدگان به دلیل افسردگی، کمبود B۱۲ دارند.
البته مکانیسم آن هنوز مشخص نیست.
افسردگی می‌تواند یکی از عوامل تخریب مغز باشد.

سلنیم

سلنیم از رسوب چربی در دیواره رگ جلوگیری می‌کند.
بنابراین به صورت غیرمستقیم بر این روند تاثیر می‌گذارد.

روی

روی در رشد مغز کودکان موثر است.
همچنین برای ساخت مواد ناقل شیمیایی در مغز به این ماده نیاز است.

إل – کارنیتین ( L- Carnitine)

این ترکیب می‌تواند استرس‌های اکسیداتیو را کاهش دهد و روند کندشدن فعالیت میتوکندریها را کاهش دهد.
بنابراین هم به صورت مستقیم و
غیر مستقیم می‌تواند از این عارضه جلوگیری کند.

کولین

در آزمایشات دیده شده که این ترکیب می‌تواند حافظه را در موش‌های پیر بهبود بخشد.
البته مکانیسم آن هنوز مشخص نیست.
برخی آنرا با کاهش هوموسیستئین مرتبط می‌دانند، برخی از این ترکیب در درمان کمکی آلزایمر و به طور کلی دمانس نیز استفاده می‌شود.

کوآنزیم کیوتن

این ترکیب به طور طبیعی در بدن انسان ساخته می‌شود، ولی به مرور زمان با افزایش سن کاهش می‌یابد.
این ترکیب می‌تواند با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از بسیاری از عوارض پیری که منجر به تخریب مغز می‌شوند جلوگیری کند. مثل رسوب چربی‌ها، استرس‌های اکسیداتیو و …

امگا ۳

این ترکیب می‌تواند از رسوب چربی‌ها در رگ‌ها جلوگیری کند. همچنین دیده شده که کسانی که ماهی مصرف می‌کنند (که غنی از این ترکیب است) کمتر دچار سکته مغزی و آلزایمر و سایر انواع دمانس می‌شوند.
از این ترکیب در درمان کمکی بسیاری از بیماری‌های روانی و مغزی، همچون بیماری دو قطبی اسکیزوفرنی، افسردگی و دمانس استفاده می شود.

منبع: فصلنامه تخصصی پزشکی و سلامت پیام حکیمان

برچسب ها

الهام عروجی

«الهام عروجی»،‌ فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته‌ مدیریت اجرایی است. او از سال 1396 در زمینه تولید محتوای تخصصی فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز نموده است و ‌در حال حاضر تولید محتوا در زمینه‌ی تغذیه و سلامت را در شمیم سلامتی به عهده دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

بستن