فواید درمانی خیار
خیار دارای ویتامینهای A, B , C و از جمله میوههایی است که مورد تقاضای بنیاسرائیل بود که حضرت موسی این میوه را از خداوند متعال برای قوم بهانهگیر خود درخواست نمود.
پوست خیار یا جوشاندهی آن بیماریهایی از قبیل موارد زیر را بهبود میبخشد.
- باد مفاصل
- روماتیسم
- نقرس
- استسقاء
- رسوبات
ریختن آب آن در بینی و بوییدن آن جهت رفع گرفتگی بینی، بیحوصلگی و کم خونی مفید است. همچنین مالیدن گوشت آن بر سر جهت رفع سردرد مفید است. ضماد آن با اسید بوریک و عسل جهت رفع آماس گرم توصیه میشود. خوردن ۱۰ گرم پوست خشک شده ی آن زایمان را آسان میکند.
خوردن مغز آن مانع تولد و ظهور شپش و مالیدن کوبیدهی آن باعث از بین رفتن جرب و خارش و سوزش و دانههای سوزش دار پوست میشود. خیار به علت داشتن دانههای سیلیکون (Silicon) و گوگرد برای تقویت و رشد موی سر مفید است.
در آن مادهای به نام مانیت وجود دارد که در پیشگیری از ازدیاد قند خون بسیار نافع است. همچنین استفاده از ماسک آن باعث از بین رفتن چین و چروک صورت میشود.
برای این که سوراخ درشت باز صورت بسته شود باید به اندازه ی مساوی تخم خیار، کدو و خربزه را جداجدا در آسیاب خرد کرده و یک قاشق سوپ خوری از هر کدام از این گردها را در سر شیر تازه یا شیر حل کرد و هر سه را با یکدیگر مخلوط نموده و آن را نیم ساعت روی صورت گذاشت و سپس صورت را با گلاب شست.
افرادی که طبع صفراوی و دموی دارند نباید زیاد خیار بخورند زیرا تولید درد میکند و اگر خیار، تازه نباشد، دیر هضم بوده و باد معده و قولنج تولید میکند و برای معدههای ضعیف و مبتلا به سوءهاضمه ضرر دارد.
تاریخچه و خواص شگفت خیار
خیار، گیاه بومی هندوستان است و از آن جا به نقاط دیگر جهان راه یافته است حدود بیست قرن قبل از میلاد مسیح، مصریان قدیم از آن استفاده میکردند.
خیار، گیاهی است علفی و یک ساله که دارای ساقهی خزنده و پوشیده از خارهای نازک و خشن است. برگهای آن بزرگ، پیچک دار و دارای زاویه و دندانه است گلهای آن زرد رنگ است که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارند میوهی آن سبز رنگ است و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشند.
ترکیبات شیمیایی خیار
خیار دارای ساپونین و آنزیمهای مختلفی مانند پروتئولیتیک، ویتامینها و مواد معدنی مختلف میباشد.
در آن مواد زیر موجود است:
- انرژی
- آب
- پروتئین
- مواد چربی
- هیدراتهای کربن
- فسفر
- آهن
- کلسیم
- سدیم
- پتاسیم
- ویتامین A
- ویتامین B1
- ویتامین B2
- ویتامین B3
- ویتامین C
فهرست خواص طبی خیار
خیار از نظر طب سنتی ایران سرد و تر است، خنک کنندهی بدن میباشد و به هضم غذا کمک میکند.
۱- حل کنندهی اوراتها و اسید اوریک است بنابراین مرض نقرس را درمان میکند.
۲- ادرار آور است.
۳- خون را تصفیه میکند.
۴- سنگ کلیه و سنگ کیسه ی صفرا را خارج میسازد.
۵- تخم خیار را روی پوست بگذارید، خارش را از بین میبرد. در طب با آب خیار نوعی پماد ضد خارش درست میکنند.
۶- سوپ خیار حبس البول را از بین میبرد.
۷- برای برطرف کردن سوختگی و ناراحتیهای پوستی خیار را له کنید و روی محل سوختگی بگذارید.
۸- عصارهی برگهای له شدهی خیار ایجاد تهوع میکند، بنابراین در مسمومیتها و اختلالات دستگاه جهاز هاضمه مصرف میشود.
۹- برای رفع اسهال خونی بچهها، خیار سبز و نارس را با عسل بپزید و به بیمار بدهید.
۱۰- عطش را فرو مینشاند.
۱۱- برای معدههای گرم و درد مثانه مفید است.
۱۲- ملین است.
۱۳- تخم آن ادرار آور و همچنین پاک کنندهی بدن از سموم است.
۱۴- خیار را حلقه حلقه کنید و روی پوست صورت بگذارید چین و چروک را از بین برده و صورت را جوان میکند.
۱۵- برای از بین بردن کک و مک و لکههای رنگی روی پوست، خیار را حلقه حلقه کنید و در ظرفی که دارای شیر است، خیس نمایید و پس از حدود یک ساعت پنبهای را به این شیر آغشته و صورت را با آن تمیز کنید.
۱۶- اگر پوست شما چرب است، خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شستشو دهید.
ماسکهای خیار
۱- کسانی که منافذ پوست صورتشان باز شده باید از ماسک زیبایی و فرمول زیر استفاده کنند:
یک قاشق چایخوری تخم خیار، یک قاشق چایخوری تخم کدو و همین مقدار تخم خربزه را آسیاب کنید و آن را در مقداری شیر بریزید تا به صورت خمیر در آید. این خمیر را روی پوست صورت بگذارید و پس از حدود نیم ساعت صورت را بشویید و با گلاب پاک کنید.
۲- اگر میخواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ کنید همه روزه از لوسیون زیر استفاده کنید:
یک خیار معمولی را تکه تکه کنید، با دو لیوان آب بجوشانید تا حجم آن یک لیوان شود سپس آن را صاف کنید و بگذارید سرد شود. بعد پنجاه گرم بادام خام و پوست کنده را آسیاب و با این آب مخلوط کنید و به هم بزنید و با پارچه صاف کنید، به محلول صاف شده دویست و پنجاه گرم الکل سفید و یک گرم اسانس گل سرخ اضافه کنید و کاملا به هم بزنید هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند.
۳- لوسیون خیار که برای لطافت و جوانی پوست استفاده میشود به صورت زیر تهیه میگردد:
دو عدد خیار را به خوبی بشویید تکه تکه کنید و در یک لیتر آب به مدت یک را بجوشانید، سپس خیارها را کاملا له کنید و ۳ قاشق غذاخوری روغن بادام به آن اضافه نمایید از این محلول مانند کرم برای پوست خود استفاده کنید.
مضرات خیار
اشخاصی که ناراحتی معده دارند نباید در مصرف آن زیاده روی کنند، زیرا ممکن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد.
خیار نفاخ است و چون سریعا در معده فاسد میشود همیشه باید آن را قبل از غذا خورد تا به هضم غذا کمک کند.
کسانی که نمیتوانند خیار را خوب هضم کنند باید آن را با نمک بخورند. مصلح خیار، خرما و نمک است جهت دفع سردی آن، خرما میل کنید.
منبع: دانشنامه طب اهل بیت