تغذیه
رنگدانه کلروفیل چیست؟ آشنایی با خواص درمانی آن
کلروفیل، بوی بد بدن و بوی بد مدفوع را کاهش میدهد.
رنگدانه کلروفیل و آشنایی با خواص درمانی آن
کلروفیل یک رنگدانه است که گیاه را سبز میکند. گیاهان از کلروفیل همراه با نور خورشید برای حفظ مواد مغذی خود استفاده میکنند. همچنین دارای ویتامینها، آنتی اکسیدانها، کربوهیدراتها، املاح، فیبرهای رژیمی و خواص درمانی است که میتواند برای بدن شما مفید باشد.
کلروفیل اهمیت زیادی در رژیم غذایی پیدا کرده است و شما میتوانید کلروفیل را از گیاهان یا مکملها دریافت کنید.
در این مقاله با فواید درمانی آن بیشتر آشنا میشویم.
۱) کنترل گرسنگی
تحقیقات نشان دادهاند که موادغذایی حاوی این رنگیزه میتوانند به سرکوب گرسنگی کمک کنند.
براساس این تحقیقات، احساس گرسنگی بعد از مصرف وعدههای غذایی حاوی کلروفیل کاهش مییابد و سطح قند خون هم به وضعیت پایدار میرسد.
محققان با توجه به همین یافتهها، تاکید میکنند که استفاده از این رنگیزه باید به عنوان یکی از راههای موثر برای مدیریت گرسنگی و کاهش وزن مطلوب در نظر گرفته شود.
۲) کاهش بوی بد دهان و بدن
یکی از ویژگیهای مهم کلروفیل، این است که بوی بد بدن و بوی بد مدفوع را کاهش میدهد.
تحقیقات نشان دادهاند که کلروفیل علاوه براین ویژگی مهم، مشکل یبوست و نفخ بیش از حد را هم کمتر میکند.
کلروفیل میتواند با مهار رشد باکتریها در دستگاه گوارش، مانع از انتشار بوی ناشی از مصرف سیر و پیاز در دهان یا بدن شود.
به علاوه، کلروفیل قادر است فعالیت برخی پروتئازها که با تولید ترکیباتی نظیر پلیامینها و اسکاتول باعث ایجاد بوی بد میشوند را هم مهار کند و از این طریق امکان ایجاد بوی بد در بدن و دهان را بگیرد.
بیشتر بخوانید: درمان بوی بد دهان بدون دارو
۳) تسریع روند التیام زخم
حدودا ۱۰۰ سال پیش بود که محققان برای اولین بار، نقش کلروفیل را در تسریع فرآیند التیام زخمها کشف کردند.
بعدها در دهه ۱۹۵۰ میلادی، محققان دانشگاه باتلر دوباره بحث کاربرد کلروفیل را در التیام زخمها مطرح کردند.
تحقیقات جدیدتر نشان میدهند که اگر کلروفیل در قالب اسپری استفاده شود، روند التیام زخمها را به طور قابل توجهی تسریع میکند.
۴) پاک سازی
آلایندههای زیست محیطی مانند فلزات سمی، میتوانند خیلی سریع به سلامت ما آسیب برسانند.
خوشبختانه، ترکیبات کلروفیل به فلزات سمی متصل میشوند و از جذب آنها جلوگیری میکنند.
حتی تحقیقات نشان دادهاند کلروفیل میتواند همین کار را با بعضی از ترکیبات سرطان زا انجام بدهد.
توانایی کلروفیل در از بین بردن نوعی ماده سرطان زا به نام آفلاتوکسین ثابت شده است.
۵) محافظت از DNA در مقابل غذاهای سرخ کردنی
غذاهای سرخ کردنی حاوی مواد شیمیایی خاصی هستند که به بافت کولون و DNA سلولهای کولون آسیب میرسانند.
با این حال، ثابت شده است که مصرف مواد غذایی حاوی کلروفیل در کنار غذاهای سرخ کردنی، آسیب دیدگی DNA سلولهای کولون را کاهش میدهد.
البته نباید فکر کنید که با این ترفند میتوانید هر روز غذاهای سرخ کردنی بخورید زیرا بهترین کار، هنوز هم خودداری از مصرف این نوع از غذاهاست.
۶) قدرت آنتی اکسیدانی فوق العاده
قرار گرفتن کلروفیل در گروه مواد غذایی بسیار مغذی، به دلیل خواص آنتی اکسیدانی مهم و ارزش تغذیهای آن است.
کلروفیل، رادیکالهای آزاد را از بین میبرد و در نتیجه از سلولهای بدن در مقابل آسیبهای اکسیداتیو محافظت میکند.
یکی از گیاهانی که حاوی کلروفیل بسیار زیادی است، کونیزا تریلوبا (Conyza triloba) نام دارد که عملکرد ذکر شده را با قدرت زیادی انجام میدهد.
۷) پیشگیری از سرطان
اگرچه تحقیقات هنوز نشان ندادهاند که کلروفیل میتواند همه انواع سرطان را کاملا درمان کند.
اما محققان همچنان به تواناییهای بالقوه این ماده غذایی امیدوار هستند و تحقیقات گستردهای را درباره آن انجام میدهند.
تعدادی از همین تحقیقات اثبات کردهاند که کم بودن میزان کلروفیل در رژیم غذایی مردان، خطر ابتلا به سرطان کولون را تا حدود زیادی افزایش میدهد.
تحقیقات دیگر هم به اثربخشی کلروفیل در تحریک آنزیمهای سم زدای کبد اشاره کردهاند.
و نشان دادهاند که کلروفیل میتواند از بدن در مقابل ترکیبات سرطان زا محافظت کند.
۸) مقابله با عفونت کاندیدا
عفونت کاندیدا، یکی از مشکلات اساسی برای بسیاری از افراد است و میتواند به خستگی، افسردگی و مشکلات گوارشی منجر شود.
البته این موارد، فقط بخشی از عوارض ناشی از عفونت کاندیدا هستند.
با این حال، تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از ترکیبات کلروفیل، رشد کاندیدا آلبیکانس را متوقف میکند.
۹) تسکین قرمزی و تورم
در طب سنتی و کهن، همیشه از برگهای سبز طبیعی برای درمان عفونتهای مختلف استفاده شده است.
با توجه به اینکه روشهای مدرن پزشکی با اثربخشیهای محدود و فهرست بلندی از عوارض ناگوار همراه بودهاند، شیوههای درمان طبیعی دوباره مورد توجه قرار گرفته و رو به رشد هستند.
در همین راستا، چندین مورد از تحقیقات نشان دادهاند که برگهای سبز حاوی کلروفیل به تسکین قرمزی و تورم کمک میکنند.
۱۰) افزایش آهن بدن
دانشمندان میگویند که استفاده از این رنگیزه اصلاح شده که با نام کلروفیلین هم شناخته میشود، میتواند تاثیر فوق العادهای در درمان بیماری کم خونی داشته باشد.
در حالی که امروزه دانشمندان تلاش میکنند تا داروهای جدیدی با استفاده از کلروفیلین تولید کنند.
اما لازم نیست که منتظرشان بمانیم چون همه ما میتوانیم از خود کلروفیل در قالب سبزیهای برگ سبز تیره استفاده کنیم.
۱۱) محافظت از پوست
دارای خواص ضدویروسی است و به همین دلیل میتواند برای سلامت پوست هم مفید باشد.
همین ویژگی از به وجود آمدن تبخال در ناحیه دهان یا اندام تناسلی جلوگیری میکند.
حتی استفاده از پمادها یا کرمهای حاوی کلروفیل، تعداد زخمها را کاهش میدهد و زمان التیام یافتن زخمها را هم کوتاهتر میکند.
علاوه بر اینها، میتواند از پوست در مقابل ابتلا به بیماری زونا هم محافظت کند، علائم پوستی مانند زخمهای دردناک را کاهش بدهد و خطر ابتلا به سرطان پوست را هم پایین بیاورد.
۱۲) تقویت ماهیچهها
منیزیم موجود به انقباض عضلهها کمک میکند و درنتیجه آنها را قویتر نگه میدارد.
مصرف نکردن مواد غذایی حاوی کلروفیل، شما را از منیزیم آن محروم میکند.
در نتیجه کمبود این ماده غذایی میتواند به تضعیف عضلههای شما منجر شود.
نکته دیگر اینکه سبزیهای برگ سبز نباید در معرض حرارت زیاد قرار بگیرند، چون این کار میتواند میزان کلروفیل طبیعی را در آنها کاهش بدهد.
۱۳) کنترل فشار خون
کنترل فشار خون یکی از فواید دیگر کلروفیل، حفظ فشار خون در وضعیت طبیعی است.
با توجه به همین ویژگی، مصرف این ماده میتواند برای افراد مبتلا به اختلال رینود هم مفید باشد.
افراد مبتلا به این اختلال نادر با ضعیف شدن جریان خون در انگشتهای دست و پا مواجه میشوند.
اما کلروفیل میتواند جریان خون را در بدن این افراد به وضعیت طبیعی برگرداند.
منبع: هفته نامه سلامت