سبزیجات را در اولویت قرار دهید
هپاتیت جزو آن گروه از بیماریهایی است که مستقیم بر سلامت کبد اثر منفی میگذارند و میتوانند با ایجاد تورم و التهاب در این عضو حیاتی از بدن، خطراتی برای بیمار ایجاد کنند. بیتوجهی به این بیماری و کماهمیت بودن نسبت به درمان هر چه سریعتر آن میتواند عواقب جدی مانند سیروز کبدی یا حتی سرطان را برای بیمار در پی داشته باشد. یکی از توصیههای کلیدی همزمان با درمانهای تخصصی انواع هپاتیت، رعایت کردن برنامه غذایی مناسب برای این بیماران است تا بتوانند روند بهبود خود را با سرعت و کیفیت بهتری دنبال کنند.
خوراکیهای ممنوعه
١-الکل
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به هپاتیت در سرتاسر جهان، مصرف نوشیدنیهای الکلی است. استفاده از نوشیدنیهای الکلی، حتی در مقدار کم نیز میتواند فرد را مستعد ابتلا به هپاتیت کند. ازاینرو، مصرف انواع نوشیدنیهای الکلی برای بیماران مبتلابه هپاتیت کاملا ممنوع است.
۲- غلات آرد سفید و حاوی گلوتن
بیشتر انواع غلات، مخصوصا غلات آرد سفید و حاوی گلوتن، باعث ایجاد سطح بالایی از التهاب در بدن و کبد میشوند. ازاینرو، به تمام افراد مبتلابه هپاتیت که دوره درمان خود را سپری میکنند، توصیه میشود غلات بدون گلوتن را در برنامه غذایی خودشان بگنجانند تا بتوانند سطح التهاب موجود در بدن و مخصوصا کبد را کاهش دهند. غلات آرد سفید هم در طول فرایند تولید حدود ۷۸ درصد از ویتامینها و املاح خود را از دست میدهند. ضمن اینکه گاهی از فرایند بلیچینگ برای سفیدتر کردن غلات کمک میگیرند که این فرایند شیمیای است و میتواند باعث تحریک بیشازپیش کبد شود.
۳- آبلولهکشی
ازآنجاییکه ممکن است فلوراید، فلزات سنگین، کلر و برخی ترکیبات شیمیایی در آبلولهکشی وجود داشته باشد توصیه نمیشود، به این دلیل که کبد مبتلابه هپاتیت توانایی پاکسازی این نوع آبها را ندارد. بنابراین ممکن است با مصرف این آبها ترکیبات شیمیایی احتمالا سمی وارد چرخه خون شوند. ازاینرو، اگر از سلامت آبلولهکشی مصرفی خود اطمینان ندارید، بهتر است درزمانی که دوره درمان هپاتیت را میگذرانید، از آبهای بستهبندی استاندارد استفاده کنید.
۴.-هله هوله ها
انواع هله هوله ها که بانام جانک فود در سطح جهان شناخته میشوند، حاوی حجم بالایی چربیهای ترانس، قند، کالری، نمک و افزودنیهای شیمیایی هستند. تمام این خوراکیها میتوانند استرس اضافی به کبد وارد کنند و با ضعیف کردن این عضو حیاتی از بدن، طول دوره درمان و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار بدهند.
۵- روغنهای هیدروژنه
روغنهای هیدروژنه که همان روغنهای جامد هستند، فشار زیادی به کبد وارد میکنند و باعث کاهش قدرت عملکرد کبد میشوند. بهترین جایگزین برای این روغنها که به بیماران مبتلابه هپاتیت توصیه میشود، روغن بذر کتان و روغنزیتون فرابکر است.
۶- غذاهای فراوریشده
مصرف انواع غذاهای فراوریشده از سوسیس و کالباس گرفته تا سوپهای آماده و آبمیوههای صنعتی، میتواند با افزایش میزان استرس واردشده به کبد و تضعیف عملکرد آن بیماران مبتلابه هپاتیت را با مشکل مواجه کند. هرچند استفاده گاهبهگاه از این محصولات برای افراد سالم ممنوع نیست اما توصیه میشود در طول دوره درمان انواع هپاتیت، دور استفاده از چنین محصولاتی را کاملا خط بکشید.
بهترین مواد غذایی
یکی از بهترین توصیههای تغذیهای برای افراد مبتلا به هپاتیت که طول دوره درمان خود را سپری میکنند یا بهتازگی درمان آنها به پایان رسیده، این است که مواد غذایی تازه و سرشار از فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانند.
مهمترین ترکیبات غذایی
مهمترین ترکیبات غذایی که بهتر است این بیماران توجه ویژهای به آنها داشته باشند:
- انواع لوبیا
- گردو
- انواع مغزهای خام
- سیبزمینی
- کلم بروکلی
- گلکلم
- کلمبرگ
- آب سبزیجات خانگی
- ۲ تا ۳ عدد میوه فصل در روز مانند سیب، آووکادو، انواع لیمو
- شربت آبلیموی بسیار کم شیرین و خانگی
- ادویهها و گیاهان معطر
- سیر
- پیاز
- چایهای گیاهی
- روغنزیتون فرابکر
- روغن بذر کتان
- انواع سبزیجات تازه
۱۱ عادت تغذیهای برای این بیماران
۱- حداقل ۴ وعدهغذای اصلی بهجای ۳ وعده در طول روز مصرف کنند و حجم وعدههای غذایی را کاهش دهند.
۲- ۵ ساعت قبل از خواب، وعدهغذایی اصلی و پرحجم نخورند.
۳- غذاهای جدیدی که ترکیبات آنها را نمیشناسند، مصرف نکنند.
۴- حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب ساده در طول روز مصرف کنند.
۵- با نظر پزشک خود، داروهایی که به هضم بهتر مواد غذایی کمک میکنند را بعد از هر وعدهغذایی مصرف کنند.
۶- غذای خود را آهسته بخورند و بهخوبی بجوند.
۷- از مصرف غذاهای مانده بپرهیزند و در هر وعدهغذایی تنها بهاندازه همان وعدهغذا آماده کنند.
۸- تا حد امکان مصرف نمک و شکر را در برنامه غذایی خود به صفر برسانند.
٩- اگر میتوانند چند بار در طول روز، مخصوصا بعد از وعدههای اصلی غذایی، آدامس بدون قند بجوند.
بهتر است بدانید فرایند هضم از دهان شروع میشود. زمانی که شما بعد از غذا خوردن آدامس میجوید، تولید ترشحاتی که به هضم بهتر مواد غذایی کمک میکنند در بدن شما بیشتر میشود.
۱۰- اگر مدام احساس خستگی میکنید، بهطور حتم برنامه غذایی سالمی ندارید و باید زیر نظر متخصص تغذیه قرار بگیرید.
۱۱- برای کاهش استرس عمومی بدن و استرسی که به کبدتان فشار وارد میکند، حتما بهصورت روزانه پیادهروی یا ورزشهای سبک در فضای آزاد داشته باشید.
اگر هپاتیت به سیروز کبدی تبدیل شد
۱- سبزیجات خام مصرف نکنید و آنها را قبل از خوردن بخارپز کنید.
۲- دور مصرف غذاهای حاوی ادویه، سرخکرده، چرب و حاوی نمک را خط بکشید.
۳- مصرف مخلوطی از آب هویج، چغندر و خیار یا هویج و اسفناج یا هویج، کرفس و جعفری را در برنامه روزانه خود داشته باشید.
۴- گاهی ۳-۲ آلو را با مقدار کمی مغزهای خام و حدود یک فنجان آب مخلوطکنید و این نوشیدنی را صبح یا عصر بنوشید.
۵- مصرف سویا و فراوردههای آن را فراموش نکنید.
۶- با نظر پزشک معالجتان، مصرف مکملهای لیستین را در برنامه غذاییتان داشته باشید.
۷- با نظر پزشک معالجتان، مصرف مکمل ویتامین E را هم در برنامه روزانه خود داشته باشید.
۸- مصرف خوراکیهایی مانند کلم بروکلی، کلم بروکسل، گلکلم، انواع پیاز، سیر، لوبیاها، عدس، غلات سبوسدار، کنگر، چغندر، دارچین، زردچوبه و شیرینبیان برای شما مفید است.
۹- ازآنجاییکه مصرف همزمان مکمل ویتامین C یا ترکیبات غذایی حاوی این ویتامین با وعدههای غذایی اصلی، احتمال جذب آهن را بالا میبرد و این مساله برای کبد شما چندان خوشایند نیست، توصیه میشود این مکملها و خوراکیها را حدود ۱ تا ۲ ساعت بعد از وعدههای غذایی اصلی میل کنید.
منبع: هفتهنامه سلامت