باقلا و خواص شگفت‌انگیز آن | با فواید درمانی و مضرات باقلا آشنا شوید.

خرید آنلاین دارو از داروخانه آنلاین داروپین

درمان با باقلا

در کتاب کافی به نقل از امام صادق (ع) آمده است که فرمود:«خوردن باقلا باعث جلوگیری از پوکی استخوان، افزایش و تقویت مغز و تولید خون تازه می‌گردد».

همچنین امام رضا (ع) فرمود:«خوردن باقلا باعث تقویت مغز استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان‌ها شده و خون ساز است».

صالح‌بن‌عقبه می‌گوید از امام صادق (ع) شنیدم که می‌فرمود:«باقلا را با پوست سبزش بخورید که موجب تقویت و دباغی معده می‌شود». امام صادق (ع) فرمود:«خوردن باقلا هیچ بیماری و مرضی نمی‌آورد، بلکه شفا دهنده است».

امام رضا (ع) می‌فرماید: «خوردن باقلا نیروی بدنی و قدرت پاها را زیاد می‌کند و خون را زیاد کرده و نیروی تعقل را افزایش می‌دهد». و نیز می‌فرماید: «باقلا را با پوست بخورید که معده را دباغی می‌کند». باقلا از جمله غذاهای محبوب حضرت عیسی (ع) بوده است.

مواد نشاسته‌ای باقلا از سایر حبوبات کمتر است و در عوض مواد سفیده‌ای آن زیادتر می‌باشد و از این جهت قدرت غذایی و نیرو بخشی آن زیاد است. و به علت داشتن کلسیم و آهن و ویتامین‌های «آ» و «ب» و «ث» باعث تقویت قوای مغزی و افزایش هموگلوبین خون و نیروی عقلی می‌شود.

لئونس کارلیه می‌گوید:«جوشانده‌ی باقلا با غلاف سبز آن به مقدار ۳۰ تا ۶۰ گرم در یک لیتر آب، نوشابه‌ی مدری است که اگر در فواصل غذا یک فنجان از آن مصرف گردد برای روماتیسم، نقرس، سیاتیک و درد مفاصل بسیار مفید است.»

خواص باقلا 

اگر باقلا را با روغن زیتون مخلوط کنند و بر موی سر بمالند آن را تقویت می‌کند.

  • تسکین درد دندان
  • اسهال خونی
  • استفراغ
  • سرفه
  • سنگ‌های مجاری ادراری
  • دردهای سیاتیک
  • دردهای کلیوی
  • دردهای سر
  • جذام

خوردن باقلا همچنین باعث ازدیاد شیر و تقویت نیروی جنسی می‌شود و نیز درمان کننده‌ی برونشیت و لارنژیت است.

اگر مقداری از آن را کوبیده و ضماد کنند و بر قسمت‌هایی از بدن که مایل باشند مو در نیاورد بگذارند به شرط تکرار، دیگر در آن قسمت‌ها مو نمی‌روید.

اگر ضماد آن را با شنبلیله و عسل مخلوط نمایید برای از بین بردن و نرم کردن دمل ورم بناگوش و زیر چشم مفید است و ضماد آن با گل ختمی نیز برای رفع ورم بیضه و ورم‌های گرم مفید می‌باشد.

برای رفع سرفه و خشونت سینه نیز می‌توان خمیر آن را به همراه بادام و کمی عسل مصرف نمود و دم کرده‌ی ۴۰ گرم گل باقلا در یک لیتر آب جوش برای دفع سنگ کلیه و رفع قولنج‌های کلیوی مفید است.

خوردن باقلا در فصل بهار

خوردن باقلا در فصل بهار مضر است و خوردن نیمه پخته‌ی آن به خصوص در مورد کودکان موجب هلاکت آن‌ها می‌شود و امراضی چون:

  • تب و اسهال
  • هذیان
  • کم خونی
  • یرقان
  • اختلالات روحی
  • ناراحتی‌های قلبی

و همچنین ممکن است عوارضی ایجاد کنند که شبیه نوع مسمومیت به نام فابیسم یا فاویسم است لذا باید خوب آن را پخت ضمنا مصرف زیاد آن ایجاد نفخ می‌کند که برای رحم و مثانه مضر است.

ترکیبات شیمیایی

آب ۷۲ گرم پتاسیم ۴۷۰ میلی گرم 
پروتئین ۸/۴ گرم ویتامین A  ۲۲۰ واحد بین المللی
مواد چرب ۰/۴ گرم گرم ویتامین B1  ۰/۳ میلی گرم 
مواد نشاسته ای ۱۵/۸ گرم ویتامین B2 ۰/۱۸ میلی گرم 
کلسیم ۲۸ میلی گرم  ویتامین B3  ۱/۵ میلی گرم 
فسفر ۱۵۵ میلی گرم  ویتامین C  ۳۰ میلی گرم 
آهن ۲/۲ میلی گرم  ارسنیک ۰/۰۲ میلی گرم 
سدیم ۴۰ میلی گرم 

ضمنا باقلا دارای ماده‌ای به نام فیتین می‌باشد که بسیار مغذی و تقویت کننده‌ی بدن است این ماده کلسیم بدن را تأمین می‌کند.
باقلا غذای خوبی برای دوران نقاهت است.

فهرست خواص طبی

باقلا از نظر طب سنتی ایران سرد و تر است و گل آن گرم می‌باشد.

۱) دم کرده گل آن ضد تشنج و ادرار آور است.

۲) دم کرده ی گل آن سنگ کلیه را دفع می‌کند و برای قولنج‌های کلیوی مفید است.

۳) جوشانده‌ی آن اثر خوبی در رفع رماتیسم دارد. (برای تهیه‌ی جوشانده‌ی آن، پوست اول که سبز و ضخیم است را برای جوشانده استفاده کنید).

۴) از جوشانده‌ی آن برای درمان نقرس استفاده کنید.

۶) جوشانده‎‌ی آن آب اضافی را از بدن خارج می‌سازد.

۷) اگر باقلا را با سرکه و آب بپزید و با پوست (غلاف سبز نرم آن) بخورید، اسهال مزمن را درمان می‌کند.

۸) برای رفع گرفتگی صدا، آرد آن را با روغن بادام و کمی عسل مخلوط کنید و بخورید. 

۹) برای رفع کوفتگی و ورم پستان آرد آن را با آرد جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که به دست می‌آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید.

۱۰) ضماد آرد آن با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.

۱۱) جوشانده‌ی آن شکم روش‌های مزمن را برطرف می‌کند.

۱۲) ضماد آن جوش و کورک را می‌رساند و چرک را خارج می‎سازد.

۱۳) برای درمان تکرر ادرار، از جوشانده‌ی ریشه‌ی آن استفاده کنید.

۱۴) جوشانده‌ی سرشاخه‌های آن، مستی مشروبات الکلی را برطرف می‌کند.

۱۵) برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ آن را با نیم لیتر آب بجوشانید سپس بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را به مدت دو ساعت در آن قرار دهید تا درد برطرف شود.

۱۶) برای خوشمزه شدن نان به مقدار دو درصد آرد باقلا به آن اضافه کنید.

مضرات باقلا

باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می‌کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست بکنید، بجوشانید و آب آن را دور بریزید سپس به آن آب اضافه کنید و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه ی گرم مانند آویشن، میخک، پونه. گلپر، دارچین و فلفل بخورید.

مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می‌شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کرد.

معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند. فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.
این بیماری در اثر خوردن باقلا یا بوییدن گل و گرده‌های آن توسط اشخاصی که فاقد آنزیم گلوکز-۶- فسفات-دهیدروژناز هستند، ایجاد می‌شود.

منبع: دانشنامه طب اهل بیت

برچسب ها
نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

بستن