سکنجبین | فواید آن برای حفظ سلامتی و درمان در منابع طب سنتی

سکنجبین دارای خاصیتی است که می‌تواند تشنگی را تسکین دهد.

خرید آنلاین دارو از داروخانه آنلاین داروپین

سکنجبین

سکنجبین فراورده طبی پرکاربردی در طب ایرانی است که بنا به قول ابوعلی سینا، اولین بار توسط حکیمان فارس ساخته شده و بعدها به یونانیان رسیده است.
این فراورده از ترکیب سرکه و عسل تشکیل شده که مواد اصلی هستند اما با افزودن گیاهان مختلف می‌شود فواید درمانی متفاوتی برای بیماران مختلف ایجاد کرد.

سکنجبینخواص کلی سکنجبین‌ها 

انواع سکنجبین به طور کلی دارای اثر ضدتشنگی است و هر نوع تشنگی اعم از تشنگی حقیقی و کاذب با نوشیدن این شربت تسکین می‌یابد.
این شربت علاوه بر تامین رطوبت‌های بدن، می‌تواند باعث پاکسازی و دفع رطوبت از دستگاه گوارش شود؛ به این معنا که باعث پاکسازی رطوبت‌های بلغمی لزج از معده می‌شود و به افرادی که به دلیل وجود رطوبت‌های بلغمی دچار تشنگی کاذب هستند، کمک می‌کند.

انواع مختلف تشنگی در طب سنتی ایرانی

۱- تشنگی صادق یا حقیقی که در اثر از بین رفتن یا تحلیل رطوبت‌های بدن به عنوان مثال پس از فعالیت‌های جسمانی ایجاد می‌شود.

۲- تشنگی که در اثر غلبه حرارت در معده مثلا در فردی که تب دار است، بروز می‌یابد.

۳- تشنگی کاذب که در اثر ماده غلیظ یا بلغم غلیظ در معده ایجاد می‌شود.

این شربت دارای خاصیتی است که می‌تواند هر ۳ نوع تشنگی را تسکین دهد.

طرز تهیه سکنجبین

این شربت دارای ماده شیرین و ماده ترش است که برای شیرینی می‌توان از عسل یا شکر و برای ترشی از سرکه طبیعی انگور یا سیب استفاده کرد.
برای تهیه این شربت دستورهای مختلفی ذکر شده اما یکی از معمول‌ترین روش‌ها این است که یک واحد سرکه، ۲واحد عسل و ۴واحد آب را با هم مخلوط کنید و روی حرارت ملایم بگذارید تا بجوشد و کف آن را بگیرید.
زمانی که یک چهارم تا یک پنجم حجم اولیه تبخیر شد و قوام پیدا کرد، آن را از روی حرارت بردارید.

این شربت برای مصرف در زمستان با آب نیم گرم و در تابستان با آب سرد مصرف می‌شود.
البته نباید از یخ برای سرد کردن این شربت استفاده کرد.

برای دفع ضرر سرکه می‌توان در ترکیب این شربت از عصاره نعناع یا برگ‌های تازه نعناع استفاده کرد.
بنابراین یکی از شربت‌های مناسب برای حفظ سلامت و درمان در منابع طب سنتی ذکر شده است.

انواع سکنجبین

علاوه بر سکنجبین‌ساده، انواع دیگر سکنجبین که می‌توان به آنها اشاره کرد عبارتند از:

  • سکنجبین بُزوری
  • عُنصلی
  • سَفرجلی
  • رمانی

که هر یک برای بیماری خاصی کاربرد دارد.

سکنجبین بزوری

سکنجبین بزوری حاوی بذرهایی مانند رازیانه، کاسنی، انیسون، خربزه و کرفس است که به ترکیب سکنجبین اصلی افزوده می‌شود.
این شربت در بسیاری از بیماری‌ها خصوصا در رفع انسدادهای کبد و طحال، ضعف معده، تب‌های گرم و تسکین تشنگی موثر شناخته شده است.

سکنجبین رمانی

در ترکیب سکنجبین‌رمانی از آب انار ترش و شیرین و تمرهندی استفاده می‌شود.
این شربت برای انواع مختلف تب‌ها و بیماری‌های کبد و معده مفید است.

سکنجبین سفرجلی

سکنجبین‌سفرجلی نیز نوعی است که در تهیه آن از آب «به» استفاده می‌شود و برای تحریک اشتها، تقویت معده و رفع انسدادهای کبدی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سکنجبین عنصلی

سکنجبین‌عنصلی نیز حاوی سرکه عنصل است که در بیماری‌های ریوی مانند آسم و تنگی نفس و همچنین بیماری‌های دیگر توصیه می‌شود.
با توجه به اینکه هر فراورده طبی دارای فواید و مضراتی است، توصیه می‌شود این شربت خصوصا انواع سکنجبین‌های با جنبه درمانی حتما تحت نظر متخصص طب سنتی مصرف
شود.

مضرات سکنجبین

مصرف آن برای افراد با درد، سوزش معده، زخم‌های گوارشی و همچنین بیماران مبتلا به سرفه، مضر است. 

منبع: هفته نامه سلامت

برچسب ها
نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

بستن