دمنوش گیاهینوشیدنی گرم
چای سبز یا چای سیاه؛ کدام یک برای سلامتی بهتر است؟
مقایسه خواص چای سبز و سیاه در انواع سرد و گرم
چای سبز و سیاه تفاوت های زیادی دارند اما، ممکن است برخی از مزایای آن ها برای سلامتی یکسان باشد. چای سبز و سیاه حاوی پلی فنول بوده که اثرات آنتیاکسیدان قوی دارند و ریسک بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
هردوی آنها حاوی کافئین هستند و هشیاری و تمرکز را افزایش می دهند و اسید آمینه (L-theanine) موجود در چای، باعث کاهش استرس شده و بدن را آرام میکند.
انواع چای سرد برای رفع خستگی روزانه و برطرف کردن عطش در روزهای گرم سال، بسیار مورد توجه مردم هستند. بد نیست بدانید که چای های سرد بر پایه چای سبز یا چای سیاه تولید می شوند و گاهی برای ایجاد تنوع در طعم آنها از عصاره یا اسانس لیمو، هلو یا حتی عصاره خرما هم کمک می گیرند.
با این مقدمه نگاهی به مهم ترین خواص انواع چای می اندازیم.
چای سبز و ۱۰ نکته
- یکی از ویژگیهای مهم چای سبز این است که از بالا رفتن ناگهانی سطح انسولین جلوگیری کند و ذخیره سازی چربی را هم کاهش بدهد.
- مصرف چای سبز، رگهای خونی را در وضعیت طبیعی حفظ میکند و توانایی آنها را برای مقاومت در برابر تغییرات ناشی از فشار خون تقویت خواهد کرد.
- از رگهای خونی در مقابل شکل گیری لخته خون محافظت میکند که اولین علت بروز حملات قلبی است.
- چای سبز میتواند باکتریها را از بین ببرد و درنتیجه هم باعث بهبود در سلامت دندانها میشود و هم خطر ابتلا به عفونت را کاهش میدهد.
- کاتچین موجود در چای سبز میتواند ویروسهایی مانند آنفلوانزا را مهار کند.
- مصرف چای سبز با کاهش پوسیدگی دندان ها نیز مرتبط است.
- کافئین موجود در چای سبز می توانند عملکرد مغز را تقویت کنند و سطح هوشیاری را بالاتر ببرند.
- البته میزان کافئین موجود در چای سبز به اندازه قهوه نیست اما فواید خودش را دارد و باعث اثرات منفی ناشی از مصرف بیش از حد کافئین نمی شود.
- تیانین موجود در برگهای چای باعث آرامش میشود و فایده زیادی برای مصرفکنندگان دارد.
- چای سبز، سطح کلسترول بد خون(LDL) را کاهش میدهد و حتی میزان کلسترول خوب خون(HDL) را در بدن بالاتر میبرد.
چای سیاه و ۱۰ نکته
- چای سیاه حاوی پلی فنول است که نوعی آنتی اکسیدان محسوب میشود. پلیفنولها با آسیبهای ناشی از ترکیبات سیگار یا مواد شیمیایی دیگر مقابله میکنند و اجازه نمیدهند که این ترکیبات سمی به DNA آسیب برسانند.
- مصرف چای به طور منظم، استخوانها را تقویت میکند و احتمال ابتلا به آرتریت را کاهش میدهد.
این فایده مهم از فیتوکمیکالهای مواد شیمیایی گیاهی موجود در چای نشات میگیرد. - تحقیقات دیگر در حوزه جزایر مدیترانهای نشان میدهد که مصرف چای سیاه در درازمدت و در حد اعتدال، یعنی به اندازه یک تا دو فنجان در روز، احتمال مبتلا شدن سالمندان به بیماری دیابت نوع ۲ را پایین میآورد.
- نوعی اسیدآمینه به نام التیانین در چای سیاه وجود دارد که میتواند خاصیت آرامبخش داشته و تمرکز را تقویت کند.
- یکی از عناصر مهم موجود در چای سیاه، آلکلینامین نام دارد که به تقویت واکنشهای سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
- عنصر مهم دیگر، تانن است که توانایی ویژهای برای مبارزه با ویروسها دارد.
- تانن از بدن انسانها در مقابل آنفلوانزا، آنفلوانزای معده و انواع ویروسهای شایع محافظت میکند.
- تانن فقط برای سیستمایمنی بدن مفید نیست، بلکه اثرات درمانی خاصی برای بیماریهای گوارشی و بیماریهای مربوط به روده دارد.
- برخلاف نوشیدنیهای دیگری که دارای کافئین نسبتا بیشتری هستند، مقدار کمی از این عنصر در چای سیاه وجود دارد که میتواند جریان خون را به سمت مغز افزایش بدهد ولی قلب را بیش از حد تحریک نکند.
- کافئین موجود در چایسیاه به عنوان نوعی محرک مثبت برای قلب، کلیهها، متابولیسم بدن و دستگاه تنفسی عمل میکند.
منبع: هفته نامه سلامت