سلامت
۳ پرسش رایج در مورد پیشگیری و درمان بیماریهای گوارشی ناشی از هلیکوباکترپیلوری
۳ پرسش رایج در مورد پیشگیری و درمان بیماریهای گوارشی ناشی از هلیکوباکترپیلوری
رژیمدرمانی زخم معده
شاید خیلی از شما نام هلیکوباکتر پیلوری را شنیده باشید، اما ندانید این باکتری دقیقا چیست و چه آسیبی به بدن میرساند. هلیکوباکتر پیلوری، نوعی باکتری است که باعث ایجاد بیماریهای عفونی در دستگاه گوارش میشود و عوارضی مانند زخم معده، زخم بخشهای ابتدایی روده و ناراحتیهای معده را به دنبال دارد. شاید جالب باشد بدانید تقریبا ۵۰ درصد از مردم جهان مبتلا به این بیماری هستند و بیشتر این افراد خودشان از وجود هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارش شان اطلاعی ندارند.معمولا زمانی ما به وجود هلیکوباکتر پیلوری در دستگاه گوارشمان پی میبریم که با درد و سوزشهای شدید در دستگاه گوارش مواجه میشویم و به پزشک مراجعه میکنیم.
تحقیقات نشان میدهند درصد ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری در کشورهای درحال توسعه بیشتر از کشورهای توسعهیافته است و هر چه شرایط اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و فرهنگی یک کشور ضعیفتر باشد، احتمال بروز عفونت با هلیکوباکتر پیلوری در مردم آن کشور نیز بیشتر میشود. از مهمترین راههای انتقال این بیماری میتوان به انتقال دهانی و یا دهانی-مدفوعی اشاره کرد. در این مقاله، مهمترین راههای پیشگیری و بهبود زخم معده یا سایر بیماریهای گوارشی ناشی از هلیکوباکترپیلوری آشنا میشوید.
۱- چطور از ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری پیشگیری کنیم ؟
همانطور که گفته شد، احتمال ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری در کشورهای درحال توسعه و کشورهای فقیر ازنظر بهداشتی بیشتر از سایر نقاط جهانی است. ازاینرو، سازمان بهداشت جهانی توصیههایی ساده و کاربردی برای پیشگیری از ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری مطرح کرده است.
یکی از راههای اساسی برای آلوده شدن با باکتری هلیکوباکتر پیلوری، راه دهانی و دهانی-مدفوعی است. برای پیشگیری از آلوده شدن به این باکتری توصیه میشود حتما پس از رفتن به سرویس بهداشتی، دستان خود را کاملا با مایع دستشویی آنتی باکتریال بشوید. این شست و شو باید لابلای انگشتان، زیر ناخنها، کف دست، پشت دست و حتی مچ دست را هم در بر بگیرد. بهتر است آموزش شستن درست و کامل دستان، پس از رفتن به سرویس بهداشتی را از ۲ سالگی به فرزندان خود هم آموزش دهید.
توصیه دیگر، استفاده نکردن از آب یا غذایی است که از سلامت و بهداشت آن اطمینان ندارید. در موارد بسیار زیادی، نوشیدن آب های غیر سالم در سفر یا خوردن غذاها و سالادهای رستورانی، عاملی است برای عامل اساسی برای ورود هلیکوباکتر پیلوری به دستگاه گوارش است. بهتر است برای پیشگیری از ورود این باکتری به بدن، از خوردن گوشت های نیم پز، مخصوصا در رستورانها، خودداری کنید. نکته دیگر اینکه خوردن غذاهایی که اصول بهداشتی فردی و محیطی در آماده سازی و پخت آن توسط آشپز رعایت نشده است نیز میتواند از عوامل آلودگی با این باکتری باشد.
۲- عوامل موثر در بهبود هلیکوباکترپیلوری کدام اند؟
معمولا بعد از تشخیص ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری، پزشک شما توصیه های تغذیه ای و غیر تغذیهای برای بهبود این بیماری خواهد داشت. در درجه اول، احتمالا مصرف داروهای آنتی بیوتیک برای مهار عفونت به شما توصیه میشود.
از این رو، باید در دوران مصرف آنتی بیوتیک ها به اندازه کافی آب و آبمیوه تازه و طبیعی بنوشید. نکته دیگر اینکه تداوم و اصرار به مصرف غذاهای تند، پر ادویه، چرب و سرخ کردنی، احتمال بهبود سریعتر عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری را به تعویق می اندازد. به عبارت سادهتر، ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری همیشه با زخم معده همراه نیست؛ اما اگر درمان این بیماری به تاخیر بیافتد، باکتری می تواند زخم های گوارشی ایجاد کند. کنترل استرس و پرهیز از استعمال دخانیات جزو توصیه های اساسی دیگر برای کوتاه شدن دوره درمان هلیکوباکترپیلوری است. در صورتی که دردهای گوارشی شما بیش از اندازه باشد، شما مجاز به مصرف خودسرانه داروهای ضد التهابی نیستید و باید برای تخفیف این دردها از پزشک بخواهید مناسب ترین مسکن را برای شما تجویز کند.
۳- مصرف کدام مواد غذایی باید محدود شود؟
زمانی که ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری یا در موارد شدیدتر زخم معده ناشی از آن، در شما تشخیص داده میشود، باید مصرف گروهی از غذاها را محدود کنید یا حتی آنها را کنار بگذارید.
استفاده از برخی مواد غذایی در افراد مبتلا به هلیکوباکترپیلوری میتوانند منجر به سوزش شدید معده، هضم نادرست غذاها و بروز دردهای شدید در ناحیه گوارشی این افراد شود. از این رو، اگر مبتلا به هلیکوباکترپیلوری هستید، از همین امروز دور خوراکیهایی مانند قهوه، شکلات، غذاها و ادویه های تند، نوشیدنی های گازدار و حاوی کافئین، میوه های اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی را خط بکشید. به علاوه، به افراد مبتلا به هلیکوباکتر پیلوری که دوره درمان خود را سپری میکنند، توصیه میشود حدود ۳ ساعت قبل از ساعت خواب شبانه، آخرین وعده غذایی را مصرف کنند تا هنگام خواب دچار علائم شدید ریفلاکس نشوند.
منبع:Live strong