گیاهان دارویی
۲۷ خواص درمانی خاکشیر
خاکشیر
درمان سرطان و بیماری های دیگر
خاکشیر گیاهی است علفی یکساله یا دوساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر نیز میرسد. تخم این گیاه که همان خاکشیر است، ریز و کمی دراز و معمولا به دو رنگ وجود دارد: قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری قرمز تیره.
پرورش خاکشی در ایران
این گیاه به صورت خودرو در کنار جادهها و اماکن غیرزراعی و نسبتاً مرطوب دیده میشود اما رویشگاه آن در ایران غالباً نواحی شمالی کشور، رشتهکوههای البرز، استان خراسان جنوبی (شهرستان بشرویه)، استان بوشهر، منطقه بلوچستان در استان سیستان و بلوچستان، منطقه آذربایجان، استان لرستان و استان کرمانشاه میباشد.
این محصول در ایران یا به صورت مستقل یا به صورت مخلوط (همراه با یک محصول دیگر) در زمین کشت میشود.
۲۷ خواص درمانی خاکشیر
۱ – زخمها و جراحات را التیام میبخشد.
۲ – در رفع اسهال روده و خونی و از بین بردن ترشحات زنانه و آب آوردن نسوج میتوان استفاده کرد.
۳ – دانههای خاکشیر اندکی ضدعفونی کننده، ضد کرم و تب بر هستند.
۴ – ملین و خنک کننده با آب سرد است.
۵ – بذر آن بر میزان شهوت و میل جنسی میافزاید و اشتها را باز میکند.
۶ – تنظیم کننده دستگاه گوارشی بوده و ابتلاء معده را به بیماریها مرتفع میسازد.
۷ – خوردن آن سبب نیکویی رنگ و رخسار میگردد. در این صورت خاکشیر را با دو برابر وزن آن، شکر مخلوط کنید و تا ده روز بخورید.
۸ – خاکشی یکی از بهترین داروهای ضدآلرژی میباشد از این رو در برخی از انواع حساسیتهای غذایی، خوردن خاکشی نیم ساعت قبل از صرف غذا، مشکل را برطرف میکند.
۹ – دل مالش و دل ضعفه را از بین میبرد.
۱۰ – برای رفع بیماریهای نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلی مفید است.
۱۱ – برای رفع اسهال ساده کودکان شیرخوار میتوان مقدار یک قاشق غذاخوری خاکشی پاک کرده را در ظرفی ریخته بر روی آتش ملایم به هم بزنند تا خاکشی بو داده شود و سپس کمی آب و عسل به آن افزوده هر نیم ساعت یک قاشق چای خوری از آن را به کودک بخورانند.
۱۲ – به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است.
۱۳ – اگر با شیر تازه خورده شود، بدن را چاق میکند.
۱۴ – خاکشیر را بکوبید، شب موقع خوابیدن، کف پا تا مچ را با آن ضماد نمایید، در تسکین و بهبود فشار خون اثر دارد.
۱۵ – روی ورمهای سخت و سرطانی، پستان، چشم، نقرس و ورم گوش، ضماد نمایید.
۱۶- از دانههای خاکشیر به عنوان پادزهر به نحو زیر میتوان استفاده کرد؛
پنج گرم دانه را شسته و با گلاب یا آب خالص آن قدر بجوشانید تا شکفته شود و بعد آن را نیمگرم به مسموم بخورانید. به این صورت، قی آورده و ایجاد تهوع مینماید و این عمل را چند مرتبه تکرار کنید تا قی بند آید.
۱۷- بزرگسالان معمولاً دانه خاکشیر را پس از پاک کردن و شستن کامل به مقدار ۱۰ تا ۲۰ گرم در آب خیسانده، صبح ناشتا با آب و عسل مخلوط و برای چند روز متوالی مینوشند.
۱۸- مصرف خاکشیر در اواخر بارداری بر آماده نمودن دهانه رحم برای زایمان واژینال موثر است. لذا توصیه می گردد با توجه به اینکه مصرف خاکشیر دردوران بارداری منع مصرف ندارد در زنان باردار جهت تسهیل زایمان استفاده شود.
۱۹- خاکشیر تببر است، این گیاه همچنین ادرارآور است و التهاب کلیه را برطرف میکند. از دیگر خواص خاکشیر میتوان به درمان سرخک و مخملک اشاره کرد.
۲۰- این گیاه نیز برای رفع گرفتگی صدا مفید بوده و کهیر و التهابات پوستی را از بین میبرد. از گلها و برگهای این گیاه میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
۲۱- برای برطرف کردن جوشهای صورت که به علت خوردن چربی و شیرینی زیاد ایجاد میشود باید جوشانده یک قاشق ترنجبین را با ۲ قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کرده و هر روز صبح ناشتا به مدت ۲ هفته میل شود تا جوشها از بین بروند.
۲۲- بر اساس مطالعات صورت گرفته، خاکشی به دلیل برخورداری از خاصیت ضدالتهابی، موجب کاهش رشد سلولهای سرطانی میشود.
۲۳- خاکشی یکی از بهترین داروهای خوراکی برای رفع بواسیر و واریس است. اگر خاکشی در ابتدای بروز این بیماریها مصرف شود، کاملاً بیمار درمان میشود اما اگر در مرحله پیشرفته بیماری استفاده شود، از پیشرفت بیماری جلوگیری خواهد نمود. البته گفته میشود که در مرحله پیشرفته نیز بسیاری از بیماران مبتلا، به طور کامل درمان میشون
۲۴- استفاده از خاکشی به صورت ضماد بر روی پوست، انواع ورمهای سفت پوستی و زیر پوستی را نرم میکند.
۲۵- کودکانی که در طول سال چندین مرتبه دچار التهاب و ورم لوزه میشوند، با مصرف بلندمدت خاکشی، به ندرت به این عارضه دچار خواهند شد.
۲۶- خاکشی ترشحات بینی به هنگام سرماخوردگی را بسیار کم میکند و سردردهای ناشی از آن را تخفیف میدهد.
۲۷-از شربت ترنجبین و خاکشی برای برطرف کردن بدبویی دهانتان استفاده کنید.
طریقه و میزان مصرف :
_خیسانده: خاکشی را در آب سرد برای چندین ساعت بخیسانید و میل کنید.
_جوشانده: خاکشی را به مدت ۱۰ دقیقه با آب بجوشانید و پس از سرد شدن مخلوط را میل نمایید.
_ضماد: برای رفع زخم، جراحات و رفع ورم ها، خاکشی را کوبیده و به صورت ضماد درآورید. ضماد به صورت موضعی مورد استفاده خواهد بود.
مضرات
بعضی از افراد هنگامیکه خاکشیر می خورند ممکن است سردرد بگیرند اینگونه اشخاص باید خاکشیر را با کتیرا بخورند.
نکات قابل توجه:
۱ – دانه های خاکشی باید در ظروف سربسته، دور از نور، حرارت و رطوبت نگهداری شوند.
۲ – گاهی دانه های گیاهان خانواده خاکشی که مشابه با آن می باشند به اشتباه توسط مردم مورد استفاده قرار می گیرند، لذا باید به رنگ، اندازه و شکل دانه ها دقت کافی نمود.
۳ – باید توجه داشت که شکل مصرف خاکشی در اثرات دارویی آن دخالت دارد، مثلاً خاکشی مخلوط با آب سرد دارای خاصیت ملین(ضد یبوست) و خاکشی به صورت جوشانده دارای خاصیت ضد اسهال می باشد.
در حالت اول صمغ و موسیلاژهای خاکشی در آب متورم شده و باعث رفع یبوست می شوند، در حالی که در جوشانده ترکیبات داخل خاکشی استخراج شده و خاصیت ضد اسهال را ایجاد می نمایند.