تخم مرغ ، چرا و چقدر؟!
بیشک یکی از قدیمیترین خوراکهای بشر در طول تاریخ تخم مرغ است. جالب است بدانید این ماده غذایی مفید و پرخاصیت حتی قبل از اینکه ما پا به این عرصه خاکی بگذاریم، وجود داشته است. در حقیقت، تخم مرغ نقش بسیار گرانبها و ارزشمندی در مراحل اولیه توسعه انسانی دارد و این تاثیرات شگفت انگیز و قابل توجه تا امروز ادامه پیدا کرده است.
تخم مرغ سرشار از پروتئینهایی با کیفیت غذایی بالا، ویتامینها و مواد معدنی ضروری میباشد.
فواید مصرف روزانه تخم مرغ چیست؟
فوق العاده مغذی است
یک تخم مرغ کامل حاوی مواد مغذیای است که یک سلول را به جوجه کاملی تبدیل کند؛ ترکیبات مفیدی مثل:
- ویتامین A
- فولات
- ویتامین B5
- ویتامین B12
- ویتامین B2
- ویتامین D
- ویتامین E
- ویتامین K
- ویتامین B6
- فسفر
- سلنیوم
- زینک
- کلسیم.
سرشار از کلسترول است
تخممرغ حاوی مقدار زیادی کلسترول است اما کلسترولی که آثار منفی بر کلسترول خون نخواهد داشت. در حقیقت، یک عدد تخم مرغ حاوی ۲۱۲ میلیگرم کلسترول است که این میزان بیشتر از نیمی از مقدار مجاز مصرف کلسترول معادل با ۳۰۰ میلیگرم در روز است اما باید به خاطر داشته باشید استفاده از کلسترول در رژیم غذایی ضرورتا به معنای بالا رفتن کلسترول در خون نیست.
در واقع، کبد ما روزانه مقدار زیادی کلسترول تولید میکند. زمانی که شما کلسترول بیشتری مصرف میکنید، کبد به طور طبیعی میزان تولید کلسترول طبیعی خود را کاهش خواهد داد.
با این وجود در ۷۰ درصد از انسانها مصرف تخم مرغ تاثیری در افزایش کلسترول نخواهد داشت اما در ۳۰ درصد از افراد مصرف تخم مرغ میتواند باعث تاثیر اندکی در میزان کلی و افزایش کلسترول LDL شود.
بالابرنده HDL (کلسترول یا چربی خوب) است
افرادی که دارای میزان بالایی HDL هستند کمتر به بیماریهای قلبی، سکته و… مبتلا میشوند.
مصرف تخممرغ یکی از بهترین و ایمنترین روشها برای افزایش HDL خواهد بود.
تحقیقات حاکی از آن است که خوردن ۱ یا ۲ عدد تخممرغ در روز برای ۶ هفته منجر به افزایش میزان HDL تا ۱۰ درصد خواهد شد.
حاوی کولین است
کولین ماده مغذی مهمی است که اغلب ما دچار کمبود آن هستیم.
کولین یکی از ترکیبات ضروری برای ساختار سلولی است و نقش بسیار پررنگی در حفظ سلامت پیامهای مغزی و سایر ساختارهای آن خواهد داشت.
مصرف یک تخممرغ میتواند نیاز ما را به بیش از ۱۰۰ میلیگرم از این ماده مغذی برطرف کند.
لوتئین و آنتی اکسیدانهای فوق العادهای برای حفظ سلامت چشمها دارد
یکی از عواقب پیری تاثیر منفی آن روی بینایی است اما مصرف چند ماده غذایی مغذی میتواند باعث بازسازی مجدد آن شود.
برای مثال ترکیب لوتئین و زیگزانتین از این جمله هستند و زرده تخم مرغ یک منبع کامل برای تامین هر دو ترکیب خواهد بود.
با انجام تحقیقی در این زمینه مشخص شد خوردن روزانه ۳/۱ زرده تخم مرغ برای ۵-۴ هفته باعث افزایش لوتئین تا ۵۰-۲۸ درصد و زیگزانتین تا ۱۴۲-۱۱۴ درصد خواهد شد.
حاوی امگا۳ است
همه تخم مرغها از لحاظ ارزش تغذیهای یکسان نیستند. درحقیقت، با توجه به نوع تغذیه مرغ این میزان متغیر است.
بیشک مرغهایی که با هدف بالا بردن میزان امگا۳ در تخم مرغ آنها تغذیه شدهاند حاوی اسیدهای چرب امگا۳ بیشتری خواهند بود.
مصرف امگا۳ باعث کاهش میزان تری گلیسرید که عامل شناخته شدهای در ابتلا به بیماریهای قلبی است، خواهد شد.
سرشار از پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری است
پروتئین اصلیترین عامل در ساختمان سلولی بدن است.
درحقیقت، برای ساخت هر مولکول و بافت در بدن ما اعم از عملکرد و ساختار، پروتئین عامل غیرقابل چشم پوشی است.
بنابراین تامین و دریافت کافی آن در رژیم غذایی روزمره بسیار مهم خواهد بود.
مصرف به اندازه پروتئین باعث کاهش وزن، افزایش حجم عضلات، کاهش فشارخون و تقویت سلامت استخوانها خواهد شد.
اهمیت تخم مرغ چقدر است؟
طبق نظر کارشناسان، ضرورت مصرف تخم مرغ در رژیم غذایی ما به میزانی است که باید در همه جهان، مناسبتها و پویشهای گوناگونی برگزار شود تا با مشارکت و همکاری جامعه جهانی اهمیت غذایی و واقعی مصرف تخم مرغ آن طور که باید و لازم است، مشخص شود.
برای مثال، ابتداییترین موارد مصرف تخم مرغ برای رشد جنین، رشد سالم مغز در کودکان خردسال، بهبود و تقویت حافظه در مدرسه، محیط کار و حتی در زمان بازی و سرگرمی کودکان ضروری است.
چند نوع تخم مرغ وجود دارد؟
اگر تصور میکنید تخم مرغها ساده هستند و تنوع چندانی ندارند باید بدانید در اشتباهاید.
برای مثال در بازار مواد غذایی حداقل ۱۰ نوع متفاوت از تخم مرغ وجود دارد.
تخم مرغ سفید که از طریق مرغهای سفید تولید میشود و تخم مرغ قهوهای که از مرغهایی با پر قهوهای رنگ به وجود میآیند و معمولا نسبت به نوع سفید آن بزرگتر و گرانتر هستند.
به طور کلی مصرف این دو نوع تخممرغ در سبد غذایی روزمره ما متداولتر است و سایر تخمهای ماکیان مثل اردک، غاز و بلدرچین کمتر مصرف میشوند.
چگونه بفهمیم تخم مرغ تازه است؟
یک کاسه با اندازه مناسب را از آب سرد پر کنید و تخممرغ را در آن قرار دهید.
چنانچه تخممرغ به پایین کاسه رفت و مسطح شد، کاملا تازه است اما اگر روی سطح آب ماند، تخممرغ مانده است و توصیه میشود از خوردن آن اجتناب کنید.
سفیده تخم مرغ سالمتر است یا زرده آن؟
تمامی ویتامینهای قابل حل در چربی مثل ( A,D,E,K ) در زرده تخممرغ موجودند.
علاوه بر این زرده حاوی چربیهای سالم و کلسترول لازم برای تولید هورمونهایی مانند تستوسترون است اما سفیده تخم مرغ حاوی پروتئین بیشتری در مقایسه با زرده است.
بنابراین بهتر است هر۲ قسمت این ماده غذایی به مصرف برسد.
آیا تخم مرغ در یخچال نیز فاسد میشود؟
تخممرغ به ندرت در یخچال فاسد و غیرقابل مصرف میشود اما به مرور زمان خشک خواهد شد.
پس توصیه میشود در طول زمان تعیین شده برای مصرف استفاده شود.
آیا تخم مرغ باعث اضافه وزن خواهد شد؟
انواع تخممرغ میان سالمترین خوراکها ردهبندی میشوند.
همانطور که گفته شد این ماده غذایی حاوی پروتئین، چربیهای سالم، ویتامینها و مواد معدنی ضروری است که همگی به کاهش وزن کمک میکنند.
آیا میتوانیم هر روز تخم مرغ بخوریم؟
تحقیقات بیانگر آن است که مصرف ۳ تخممرغ در روز مجاز و بیخطر است اما با توجه به شرایط بدنی و سلامت فردی هر شخص این اندازه میتواند متغیر باشد.
توصیه میشود برای اطمینان از میزان مصرف مجاز به متخصص تغذیه مراجعه کنید.
منبع: هفته نامه سلامت