آلودگی هوا در نیمه دوم سال بیشتر است و بهترین و بدترین مواد غذایی برای این دوره

آلودگی هوا در نیمه دوم سال بیشتر است

آلودگی هوا در نیمه دوم سال بیشتر است

وقتی هوا آلوده است؛ چی بخوریم، چی نخوریم؟

شروع فصل سرما برای بسیاری از ما، مخصوصا ایرانی های ساکن کلانشهرها، همراه با آلودگی هواست. بسیاری از ما، روزهای زیادی از پاییز و زمستان را با آلودگی هوا و مشکلات ناشی از آن سپرس می کنیم. مانند:

  • تنگی نفس
  • خس خس سینه
  • آبریزش اشک و
  • سوزش گلو یا چشم ها

هرچند که ما نمی توانیم سهم بزرگی در رفع آلودگی هوا داشته باشیم اما می توانیم با یک برنامه ریزی غذایی مناسب، عارضه های ناشی از آلودگی هوا در بدنمان را به حداقل ممکن برسانیم. از این رو، در ادامه بحث به بررسی بهترین و بدترین مواد غذایی ای می پردازیم که می توان در هوای آلوده مصرف کرد.

بهترین مواد غذایی در شرایط آلودگی هوا

روغن زیتون:

روغن زیتون سرشار از ویتامین E است و مصرف منظم و روزانه آن در روزهایی که هوای بیش از اندازه آلوده است، می تواند باعث بهبود عملکرد ریه ها شود. اسیدهای چرب امگا۳ موجود در روغن زیتون هم به کاهش التهاب در بدن و پیشگیری از ایجاد استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا در بدن کمک خواهد کرد. از این رو، توصیه می شود که در صورت امکان در روزهای آلودگی هوا، حداقل روزی ۲ قاشق غذاخوری سرصاف روغن زیتون میل کنید.

بذر کتان:

بذر کتان هم مانند روغن زیتون حجم بالایی از اسیدهای چرب امگا۳ کنار فیتواستروژن ها را در خود جا داده است. فیتواستروژن ها، آنتی اکسیدان های فعالی هستند که به کاهش علائم آسم و حساسیت یا سایر مشکلات تنفسی ناشی از آلودگی هوا کمک می کنند. شما می توانید در روزهای آلودگی هوا، یک قاشق غذاخوری بذر کتان یا نصف قاشق غذاخوری پودر بذر کتان را به سالاد یا غذای خود اضافه کنید.

کلم بروکلی:

نتایج یک مطالعه ۱۲ هفته ای که محققان آمریکایی انجام داده اند، نشان داده که مصرف روزانه کلم بروکلی می تواند باعث خروج ترکیبات شیمیایی موجود در بدن شود که در اثر آلودگی هوا وارد بدن شده است. برای بهره بردن از خواص کلم بروکلی در شرایط آلودگی هوا پیشنهاد می شود که نصف لیوان از آن را به صورت خام یا بخارپز کنار وعده های اصلی غذایی خود داشته باشید. علاوه بر این، تحقیقات فراوانی ثابت کرده اند که مصرف روزانه کلم بروکلی در شرایط آلودگی هوا می تواند به افزایش سلامت راه های تنفسی هم کمک کند.

گوجه فرنگی:

گوجه فرنگی تازه سرشار از یکی از قوی ترین انواع آنتی اکسیدان ها به نام لیکوپن است. لیکوپن می تواند مانع از ابتلا به بیماری های تنفسی و آسیب های ریوی ناشی از آلودگی هوا شود.

زنجبیل:

اگر طعم تند را دوست دارید و ترجیح می دهید که در روزهای سرد سال هم که معمولا با آلودگی هوا همراه هستند، یک غذا یا نوشیدنی تند و تیز و سلامت مصرف کنید.

  1. استفاده از زنجبیل در سوپ یا چای روزانه را به شما پیشنهاد می کنیم.
  2. زنجبیل، حاوی حجم فراوانی از ترکیبات ضد التهاب است.
  3. زنجبیل با رادیکال های آزاد در بدن،مبارزه می کند.
  4. زنجبیل می تواند مانع از ایجاد استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا در بدن شود.

مغزها و دانه های خام:

از جمله ترکیباتی که متخصصان تغذیه مصرف آنها را در شرایط آلودگی هوا توصیه می کنند، انواع مواد معدنی خصوصا منیزیم است. منیزیم می تواند با آرام کردن راه های هوایی باعث بهبود عملکرد شش ها شود. مهم ترین مواد غذایی که منیزیم فراوانی را در خود داده اند شامل انواع دانه های خام، بادام هندی و بادام می شود. حبوبات هم منبع خوبی برای دریافت منیزیم هستند.

کیوی و مرکبات:

یکی دیگر از مهم ترین توصیه های متخصصان تغذیه در شرایط آلودگی هوا، روی آوردن به مصرف فراوان خوراکی های سرشار از ویتامین C است. ویتامین C، باعث پیشگیری از گسترش رادیکال های آزاد در بدن می شود و احتمال تخریب سلول های ناشی از عملکرد رادیکال های آزاد را هم کاهش می دهد. از مهم ترین منابع دریافت ویتامین C می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرکبات
  • کیوی
  • فلفل دلمه ای
  • گوجه فرنگی

بهتر است که برای اطمینان از دریافت مقادیر کافی ویتامین C در طول روز، حداقل روزی یک لیوان از منابع مختلف دریافت این ویتامین را مصرف کنید.

بدترین مواد غذایی در شرایط آلودگی هوا

 خوراکی های شور:

تحقیقات نشان می دهند که مصرف خوراکی های شور یا خوش نمک می تواند باعث افزایش التهاب در بدن و تنگ شدن راه های هوایی شود. از این رو، زمانی که در شرایط آلودگی هوا خوراکی های شور و پرنمک مصرف می کنیم، شرایط بسیار نامناسبی را برای ریه های خود ایجاد می کنیم. مهم ترین خوراکی های شوری که باید در شرایط آلودگی هوا از آنها دوری کرد:

  • چیپس
  • انواع اسنک ها
  • تن ماهی
  • انواع غذاهای کنسروی
  • گوشت های فرآوری شده ای مانند سوسیس و کالباس

 غذاهای چرب و سرخ کردنی:

غذاهای چرب و سرخ کردنی که معمولا حجم بالایی از چربی های اشباع و چربی های ترانس را در خود جا داده اند می توانند باعث افزایش التهاب در عروق و تشدید مشکلاتی مانند تنگی نفس شوند. به همین دلیل هم، هرچه که در روزهای آلوده سال تاکید بر مصرف میوه ها و سبزی های تازه می شود، توصیه بر دوری از غذاهای چرب و سرخ کردنی هم اهمیت خاصی دارد.

 نوشیدنی های شیرین و گازدار:

معمولا در روزهای آلوده سال، سیستم گوارشی و تنفسی ما به خودی خود با اختلال در عملکرد و عوارض ناشی از استنشاق هوای آلوده مواجه است. حالا اگر شما خوراکی هایی مانند نوشیدنی های شیرین و گازدار را هم در این روزها مصرف کنید هم باعث تشدید مشکلات گوارشی خود می شوید و هم سلامت ریه های خود را با افزایش احتمال ابتلا به ریفلاکس به خطر می اندازید.

منبع: هفته نامه سلامت

برچسب ها

دیدگاهتان را بنویسید

بستن