شنبلیله | خواص شگفت انگیز شنبلیله و نکاتی که در مورد مصرف آن باید بدانید

خرید آنلاین دارو از داروخانه آنلاین داروپین

خواص شگفت انگیز شنبلیله

شنبلیله حاوی مقادیر مناسبی از فیبر محلول است که در روده آب جذب می کند و به مدفوع می افزاید. این امر باعث ایجاد انقباض شده و به حرکت مدفوع در روده کمک می کند. شنبلیله از خانواده Leguminosae، گیاهی است علفی و یکساله به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر با گل هایی منفرد و به رنگ روشن که رنگ میوه های آن زرد تا قهوه ای است. این گیاه، بومی شبه قاره هند و منطقه شرق مدیترانه بوده و در بیشتر نواحی ایران از جمله استان ها و شهرهای زیر می روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می گردد:

  • آذربایجان
  • اصفهان
  • فارس
  • خراسان
  • سمنان
  • دامغان

در کتب طب سنتی ایران، شنبلیله که به اسم “حلبه” نیز معروف است، آورده شده زکریای رازی شنبلیله را برای مداوای مرض قند تجویز می نموده است. شیخ ابوعلی سینا شنبلیله را برای موارد زیر مفید و موثر دانستند:

  • تقویت مو
  • زیبایی صورت
  • خوشبویی دهان
  • ترک های ناشی از سرما
  •  رفع ورم های سخت
  • رفع انواع جوش
  • رفع شوره سر
  • صاف کننده صدا
  • مسکن سرفه و …

شواهد حتی حاکی از آن است که مصری های باستان مزایای شنبلیله را درک کرده بودند، چرا که دانه های آن در مقبره پادشاهان، به ویژه توتانخامون (از فراعنه مشهور مصری) یافت شده است.

در ادامه به برخی از خواص متنوع و خارق العاده این گیاه با ارزش اشاره خواهیم نمود:

شنبلیله | خواص شگفت انگیز شنبلیله و نکاتی که در مورد مصرف آن باید بدانید

خواص آنتی اکسیدانی

دانه های شنبلیله حاوی فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و کومارین ها می باشند. شواهد نشان می دهد که فعالیت آنتی اکسیدانی شنبلیله را می توان به وجود فلاونوئیدها که به عنوان جاروبگرهای گونه های اکسیژن واکنشی عمل می کنند، نسبت داد.

کوئرستین موجود در شنبلیله به عنوان یک ترکیب فلاونوئیدی، منجر به افزایش ظرفیت و پتانسیل آنتی اکسیدانی شده و به عنوان یک فلاونوئید مهم و یک آنتی اکسیدان قوی باعث برداشت رادیکال های آزاد گزانتین اکسیداز و سوپراکسید، کاهش استرس اکسیداتیو و کاهش پراکسیداسیون لیپیدها می گردد. به علاوه، نارینجنین شنبلیله بیان آنزیم های محدود کننده در سنتز گلوتاتیون (از عوامل تأثیر گذار و مهم در دفاع آنتی اکسیدانی بدن) مانند گاماگلوتامیل سیستئین سنتاز را کاهش می دهند. از سویی دیگر نتایج یافته های علمی ثابت کرده اند که نارینجنین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی قوی خود می تواند سبب کاهش انواع آسیب به بافت های مختلف بدن از جمله کبد در برابر عوامل خطر ساز بیرونی نظیر استامینوفن، آدریمایسین و … شود.

سلامت دستگاه گوارش

شنبلیله حاوی مقادیر مناسبی از فیبر محلول است که در روده آب جذب می کند و به مدفوع می افزاید. این امر باعث:

  • ایجاد انقباض می شود.
  • به حرکت مدفوع در روده کمک می کند.
  • به این شکل به راحتی یبوست را درمان می نماید.
  • سوء هاضمه و درد معده را نیز تسکین می دهد.
  • درد و التهاب دستگاه گوارش را با پوشش دادن لایه های درونی معده و روده، تسکین می دهد.
  • سوزش سر معده و برگشت اسید معده را درمان می کند.
  • دیوسژنین موجود در شنبلیله به طور خاص به پیشگیری از سرطان کولون کمک می کند.

علاوه بر این، پلی ساکاریدهای غیر نشاسته مانند ساپونین، همی سلولز، موسیلاژ، تانن و پکتین، باعث مهار جذب نمک‌های صفراوی از طریق روده بزرگ می شوند.
این ماده غذایی می تواند به سموم متصل شده و از غشاء مخاط روده محافظت کند که همین امر می تواند شانس ابتلا به سرطان کولورکتال و سایر مشکلاتی که می تواند بر روی روده تأثیر بگذارد را کاهش دهد.

سلامت قلب

شنبلیله خواص آنتی اکسیدانی و محافظت از عروق دارد، این خواص به حفظ سلامت کلی قلب کمک می کند. این گیاه به عنوان رقیق کننده خون عمل می کند و به این ترتیب از تشکیل لخته در خون که ممکن است مانع جریان خون به قلب، ریه ها و مغز شود، جلوگیری می کند.

  • شنبلیله فشار خون را نیز کاهش می دهد.
  • با تنظیم سطح چربی خون، خطر ابتلا به تصلب شرائین را کاهش می دهد.
  •  قند خون را تثبیت کرده و با چاقی مبارزه می کند. (دو عامل عمده که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهند).

پروفایل لیپیدی خون

ساپونین موجود در شنبلیله موجب مهار جذب روده ای چربی ها می شود و این احتمال وجود دارد که بخشی از اثر شنبلیله روی کلسترول از این راه باشد. به علاوه، دانشمندان نشان داده اند که فلاونوئیدهایی مشابه نارینجنین شنبلیله، در جهت کاهش فعالیت لیپاز حساس به هورمون ( آنزیم تجزیه کننده تری گلیسیریدها به اسیدهای چرب و گلیسرول) در بافت چربی و افزایش فعالیت لیپوپروتئین لیپاز (آنزیمی که باعث می شود تری گلیسریدهای موجود در عروق خونی و بافت چربی تجزیه شده و به دنبال آن تری گلیسرید پلاسما کاهش یابد) عروق و بافت چربی و تعدیل فعالیت ترانسفرازهای کبدی در جهت کاهش تولید چربی و ترشح آن به داخل خون عمل می کنند.

خاصیت فیتواستروژنی

شنبلیله حاوی نوعی فیتواستروژن به نام دیوسژنین است، بنابراین احتمال دارد که:

  • این گیاه در پیشگیری و تخفیف نشانه های گرگرفتگی مؤثر باشد.
  • به شروع و تقویت شیردهی نیز کمک می کند.

عملکرد دقیق شنبلیله در شیرافزایی ناشناخته است اما این خاصیت می تواند به علت ساختار فیتواستروژنی موجود در این گیاه باشد، البته شایان ذکر است جهت بهره مند شدن از فوائد مذکور می بایست حتما با پزشک متخصص مشورت صورت پذیرد.

موارد احتیاط

  • این گیاه هم خانواده بادام زمینی است:

پس چنانچه به بادام زمینی حساسیت وجود داشته باشد، احتمال حساس بودن به این گیاه نیز وجود دارد.

  • این گیاه سطح قند خون را کاهش می دهد:

استفاده از دزهایی بیشتر از مقادیر توصیه شده باعث افت شدید قند خون می شود.

  • اگر مبتلا به دیابت هستید:

احتیاط و با فاصله از انسولین و سایر داروهای خود از این گیاه استفاده نمائید.

  • این گیاه به عنوان درمان طبیعی برای آسم شناخته شده است:

اما تنفس پودر آن باعث آسم و بروز علائم آلرژی در افراد حساس می شود.

منبع: سلامت نیوز

برچسب ها
نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

بستن