علل ایجاد نفخ چیست؟ تشخیص، علایم و راه های درمان آن

خرید آنلاین دارو از داروخانه آنلاین داروپین

نفخ

یک گلوله بستنی وانیلی – گیلاسی، چندین جرعه از ترکیب توت فرنگی همزده، چند گاز از املت پنیر و خامه؛ به نظر نمی‌رسد آنقدر که شما غذاهای لبنی را دوست دارید آنها نیز شما را دوست داشته باشند. حتی مقداری از ملایم‌ترین محصولات لبنی، معده شما را به مانند یک بادکنک متورم می‌کند، و برای شما احساس ناخوشایند و نفخ به وجود می‌آورند.
پزشکان این حالت سنگینی و نفخ را ناشی از عدم تحمل لاکتوز می‌دانند. این بدان معنی است که معده شما توان هضم لاکتوز یا قند شیر، را در غذاهای لبنی ندارد.

آنچه علایم به شما می‌گویند

متأسفانه، تعداد زیادی از بالغین به درجاتی به این مشکل گرفتارند. دکتر پرمان استادیار و رئیس بخش گوارش و تغذیه گروه اطفال دانشگاه جانز هاپکینز ادامه می‌دهد، با ازدیاد سن، میزان تولید لاکتاز، آنزیم هضم لاکتوز، کاهش می‌یابد. بدون لاکتاز، قند شیر هضم نخواهد شد، و بدین ترتیب تخمیر شده و تولید گاز می‌کند. گاز تولید شده موجب نفخ معده خواهد شد.

دیگر غذاها که به سختی هضم می‌شوند نیز می‌توانند تولید گاز و تورم معده کنند نظیر:

  • لوبیا
  • تنقلات
  • میوه‌ها
  • کلم فندقی
  • جو دو سر
  • عسل
  • مخمر

حساسیت غذا نیز می‌تواند موجب نفخ شکم گردد. البته این یک واکنش سیستم ایمنی است که تمامی بدن را در بر می‌گیرد و برجسته‌ترین علامت آن کهیر و آبریزش بینی است.
اگر دستگاه گوارش شما حساس است و شما مبتلا به آنچه روده تحریک‌پذیر نامیده می‌شود هستید شیر، نخود و غذاهایی از این دست نیز ممکن است غیرقابل تحمل باشند.
در صورت تحریک‌پذیر بودن روده، ممکن است اعصاب روده نسبت به غذاها و نوشیدنی‌های محرک واکنش بیش از حد نشان دهند آنگاه این واکنش موجب تحریک عضلات دیواره روده بزرگ و
ایجاد گرفتگی (اسپاسم) در آن‌ها می‌شود.

بدین ترتیب محتویات روده در طول مسیر حرکت نخواهند کرد و یبوست به وجود می‌آید که باعث اتساع روده‌ها خواهد شد.با تخمیر محتویات روده گاز تولید شده و اتساع وخیم‌تر خواهد شد.

چنانچه غذا را به سرعت بخورید، همراه با غذا مقداری هوا می‌بلعید که این نیز موجب کشیدگی و اتساع روده‌ها خواهد شد.

نفخ دائمی به همراه درد می‌تواند نشانگر برخی از ناراحتی‌های گوارشی باشد. این بیماری‌ها شامل انسداد روده یا کلیه، دیورتیکولیت، آپاندیسیت، زخم، سنگ کیسه صفرا و یا سرطان می‌باشند.

چه هنگامی به پزشک خود مراجعه کنید

  • درد شکم نیز وجود داشته باشد.
  • نفخ آزاردهنده و دائمی برای بیش از سه روز و به طور ممتد باقی بماند.

تسکین علایم

در اینجا نکاتی جهت بر طرف نمودن این مشکل مطرح می‌شوند.

پس از غذا قدم بزنید.

تحرک ممکن است موجب ترشح هورمون‌هایی گردد که موجب فعالیت بیشتر دستگاه گوارش می‌شوند.

از دست گاز رها شوید.

دکتر رونالد هافمن توصیه می‌کند از داروی سایمتیکون استفاده کنید.
این دارو به سرعت حباب‌های گاز را می‌شکند.

از جوشانده‌های گیاهی استفاده کنید.

دکتر رونالد هافمن توصیه می‌کنند از چای نعنا یا بابونه و یا رازیانه استفاده کنید. این جوشانده‌ها به رفع نفخ کمک می‌کنند.

فیبر غذایی بیشتری مصرف کنید.

فیبر موجب نرم شدن محتویات روده شده و به نظر می‌رسد در صورتی که نفخ ناشی از اسپاسم عضلات روده باشد، به رفع آن کمک کند.
دکتر گبهارد استاد و متخصص بیماری‌های گوارش می‌گوید: شما می‌توانید این کار را با مصرف سبزیجات غلات سبوس‌دار انجام دهید.
نشاسته گندم ممکن است موجب نفخ گردد. لذا بهتر است از برنج و سیب زمینی که حاوی نشاسته‌ای می‌باشند که بهتر می‌توان آنرا تحمل کرد، استفاده کنید.

از محرک‌ها صرف نظر کنید.

قهوه، چای و شکلات می‌توانند موجب افزایش تحریک دستگاه گوارش شوند. دکتر گبهارد ادامه می‌دهد، چربی از دیگر مواد خوراکی است که به سختی هضم می‌شود و می‌تواند موجب گرفتگی روده و در پی آن نفخ گردد.

شیر را ارج نهید.

این که شیر و لبنیات موجب بروز نفخ می‌شوند، نباید باعث گردد که آنها را از برنامه غذایی خود حذف کنید. دکتر پرمان می‌گوید شما می‌توانید از شیرهای فاقد لاکتوز که شیرین‌تر نیز می‌باشد استفاده کنید و یا این که به لبنیات مصرفی خود لاکتاز اضافه نمایید. ماست منجمد نشده و پنیر کهنه حاوی مقدار کمی لاکتوز می‌باشند، بنابراین می‌توانید بدون مشکل از این فرآورده‌ها استفاده کنید.

از مصرف غذاهای بسیار گرم و بسیار سرد اجتناب کنید.

دکتر گبهارد معتقد است: هنگامی که غذای داغی را امتحان می‌کنید، ناخودآگاه مقدار زیادی هوا همراه آن می‌بلعید.
نوشیدنی‌های گازدار و جویدن آدامس نیز موجب بلع هوا می‌شوند.
بنابراین بهتر است از همه اینها
پرهیز کنید.

غذا را به خوبی بجوید.

هنگامی که غذا را به سرعت می‌خورید، مقدار زیادی هوا وارد دستگاه هاضمه خود می‌کنید.
دکتر هوفمن می‌گوید، با آهسته و به دقت جویدن غذا هوا را از بین آن خارج می‌کنید و آنرا به خوبی با بزاقی می‌آمیزید.
بزاق حاوی آنزیم‌هایی است که غذا را پیش از
رسیدن به معده، می‌شکند.

از ویتامین‌ها – کلسیم و منیزیوم استفاده کنید.

دکتر میشل هاریسون، استاد روانپزشکی دانشگاه پیتسبورگ می‌گوید: پیش از شروع قاعدگی، شکم خانم‌ها به مانند مخزنی از مایعات است.
خانم‌هایی که به طور مرتب ویتامین B کمپلکس، منیزیوم و کلسیم استفاده می‌کنند مشکلات کمتری با نفخ شکم دارند.

مصرف مواد نفاخ را کاهش دهید.

دکتر هوفمن می‌گوید: افراد مختلف، نسبت به انواع غذاها، واکنش‌های مختلفی دارند.
لبنیات ممکن است به شما در تشخیص غذاهای مشکل ساز کمک کنند.
پس از تشخیص مقدار این مواد را در غذای روزانه کاهش داده و یا از مصرف آنها بپرهیزید.

مشکل را تشخیص دهید.

نفخ ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل جدی گوارشی باشد. دکتر گبهارد پیشنهاد می‌کند: اگر هیچ یک از این تمهیدات به رفع مشکل شما کمک نکرد، با مراجعه به پزشک از وی کمک بخواهید.

منبع: کتاب راهنمای کامل علایم و درمان بیماری‌ها برای خانواده

برچسب ها
نمایش بیشتر

پاسخی بگذارید

بستن