سال نو در کشورهای مختلف دنیا چگونه برگزار می شود؟

فرارسیدن ماه مبارک رمضان مبارک باد.

نگاهی به آداب و رسوم نوروز و شب عید در کشورهای مختلف دنیا

عادت ها در سال نو

«نوروز» نخستین روز سال خورشیدی ایرانی برابر با اول فروردین ماه، جشن آغاز سال نو و یکی از جشن های کهن دوران باستان است. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می شود و در برخی کشورها از جمله تاجیکستان، قزاقستان، آلبانی، قرقیزستان و ترکمنستان تعطیل رسمی است و مردم در این ایام جشن برپا می کنند. در کل، نوروز مجموعه ای از جشن ها و مناسبت هاست. جشن های نوروزی در ایران برنامه های متعددی دارد که ابتدا با چهارشنبه سوری شروع می شود. منطقه ای که از دوران باستان نوروز را گرامی می داشتند امروزه چند کشور را در برمی گیرد و آیین های نوروزی در این مناطق قدری با هم متفاوت است که آیین های جمهوری آذربایجان بیش از همه با ایران مشابهت دارد.

سفره نوروز از زمان های دور پهن می شده است؛ به این صورت که سفره ای را می انداختند و در بشقاب های سفالی یا فلزی، انواع آجیل های خشک شده مانند توت خشک، برگه خشک شده زردآلو، هلو، پختیک (پخته شده و خشک شده لبو)، عسل، کلوچه، قطاب و… می گذاشتند. تخم مرغ رنگ شده نیز از اجزای اصلی این سفره بود. در این سفره، بعضی اجزا فقط جنبه زیبایی و نمادین داشت، مانند تخم مرغ و آینه ولی سایر موارد برای خوردن و پذیرایی از مهمانان بوده و هر زمان که تمام می شد، بلافاصله صاحبخانه ظروف را دوباره برای مهمانان جدید پر می کرد.

نوروز در کشورهای مختلف

در کابل و شهرهای شمالی افغانستان، سفره هفت میوه متداول است. در این سفره هفت میوه قرار می گیرد، از جمله کشمش سبز و سیاه، چهارمغز، بادام، پسته، زردآلو و سنجد. چیدن سفرهای مشابه با استفاده از میوه خشک شده، بین شیعیان پاکستان هم مرسوم است. علاوه بر این، سفره هفت شین میان زرتشتیان، و سفره هفت میم در برخی نقاط واقع در استان فارس در ایران رواج دارد.

در جمهوری آذربایجان، عدد ۷ اهمیتی ندارد و روی سفره های نوروزی خود، آجیل قرار می دهند. یکی از متداول ترین خوراکی هایی که به مناسبت نوروز پخته می شود، سمنو است که با استفاده از جوانه گندم تهیه می شود. در بیشتر کشورهایی که نوروز را جشن می گیرند، این خوراکی طبخ می شود و حتی با آیین های خاصی همراه است. به عنوان مثال، زنان و دختران در مناطق مختلف ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان سمنو را به صورت دسته جمعی و گاهی در طول شب می پزند و هنگام پختن آن، سرودهای مخصوصی می خوانند.

در مناطقی که نوروز جشن گرفته می شود، غذاهای سنتی برای این مناسبت در نظر گرفته می شود اما به عنوان مثال در ایران سبزی پلو با ماهی، رشته پلو و کوکو سبزی در شب عید و شیرینی هایی مانند نان نخودچی برای پذیرایی از مهمانان مرسوم است. همچنین:

  • در  تاجیکستان غذایی به نام باج
  • در ترکمنستان نوروزبامه
  • در قزاقستان اویقی آشار
  • در بخارا نیز انواع سمبوسه

به عنوان غذاهای مرسوم نوروز طبخ می شود.

شب عید در گوشه و کنار دنیا

شب سال نو برای مردم گوشه و کنار دنیا اهمیت بسیاری دارد. از همین رو، سعی می کنند با برپایی مهمانی خاطرات زیبایی برای خود رقم بزنند. البته مسلما تهیه غذاهای خاص و سنتی نیز جزء اصلی چنین برنامه هایی خواهد بود. در ادامه نگاهی کوتاه به برخی فرهنگ های غذایی مردم کشورهای دنیا در «شب عید» خواهیم داشت.

سال نو در کشورهای مختلف دنیا چگونه برگزار می شود؟

فرانسه

غذای شب سال نو در فرانسه لذیذ و مفصل است و معمولا جگر چرب مرغابی و ماهی آزاد دودی روی میز دیده می شود. البته هر منطقه ای در این کشور فرهنگ خاص خود را دارد و غذاهای دیگری مانند خاویار، صدف و… سرو می شود.

لهستان

یکی از آداب سال نو در لهستان این است که اگر فردی مایل به کسب ثروت در سال جدید است، باید ۲ یا ۳ پولک از ماهی کپور که به عنوان شام شب عید میل شده را در کیف پولش بگذارد.

  • ماهی کپور یکی از معروف ترین انواع ماهی به خصوص در زمان جشن سال نو است.
  • همچنین آنها ۱۲ نوع غذا را به عنوان نماد ۱۲ ماه روی میز می چینند.
  • پیش غذایی با چغندر و راویولی (نوعی پاستای بالشتکی شکل) تهیه می کنند.

کرواسی

در منوی غذای شب عید مردم کرواسی خبری از ماهی کپور و خرچنگ نیست. (زیرا برگرداندن آنها در ظرف غذا را عامل بدبختی می دانند).

البته طبخ مرغ و هر نوع پرنده دیگر نیز در این شب ممنوع است. (چرا که معتقدند شانس نیز با آنها پرواز می کند).

ایتالیا

ایتالیایی ها هنگام نیمه شب عادت دارند غذایی موسوم به «cotechino e lenticchie» بخورند.

  • این غذای سنتی از سوسیس و عدس تهیه می شود.
  • این عادت برای آنها خوشبختی را به ارمغان می آورد.

در واقع، خوردن غذاهایی با شکل دایره مانند عدس، نمایانگر کامیابی و ثروت در فرهنگ این کشور است.

اسپانیا

اسپانیایی ها سال جدید را با خوردن ۱۲ دانه انگور آغاز می کنند؛ البته نه هر طور و در هر زمانی که خواستند. آنها باید منتظر بمانند تا ساعت ۱۲ شب اعلام شود و سپس با هر بار زنگ ساعت، یک دانه انگور می خورند. آنها معتقدند اگر این رسم به درستی اجرا شود، سال جدید سرشار از کامیابی و خوشبختی است.

فیلیپین

  • در فیلیپین مردم با چیدمان فراوان سیب، پرتقال و انگور آغاز سال جدید را جشن می گیرند.
  • غذایی که فقط با میوه های گرد تهیه شده نیز جزو آداب و رسوم آنهاست.
  • فیلیپینی ها آن را عامل سلامت و موفقیت شان می دانند.

منبع: هفته نامه سلامت

برچسب ها

دیدگاهتان را بنویسید

بستن