خرید آنلاین دارو از داروخانه آنلاین داروپین
بیماری

مسمومیت غذا

مسمومیت غذا،علایم،علل شایع و درمان های مرسوم

مسمومیت غذا

مسمومیت غذایی در اثر مصرف غذاها یا نوشیدنی های آلوده ایجاد میشود.
باکتری ها، مواد شیمیایی و سایر مواد زیان بخش در صورت موجود بودن غذا می توانند باعث مسمومیت شوند.

بیش از ۲۵۰ نوع مسمومیت غذایی شناخته است که اکثر آنها در اثر میکروبها، ویروس‌ها یا انگل‌ها ایجاد می‌شوند.
سایر موارد مسمومیت های غذایی در اثر سموم یا مواد شیمیایی آلوده کننده (مثل قارچ های سمی) ایجاد می شوند.

عوامل شایع مواد ایجاد مسمومیت غذایی:

  • کامپیلوباکتر
  • سالمونلا
  • اشریشیاکُلی (E. coli)
  • گروهی از ویروسها شامل کالیسی ویروس که ویروس نورواک (Norwalk) هم نامیده می‌شود.
  • ویروس های مشابه نورواک

کامپیلوباکتر

موجب تب، اسهال و دردهای قولنجی (کرامپ) شکمی می شود و شایع ترین عامل اسهال میکروبی در جهان است. این باکتری در روده پرندگان سالم و گوشت اکثر ماکیان زندگی می کند و خوردن گوشت نیم پخته آنها شایع ترین علت بروز مسمومیت غذایی با کامپیلوباکتراست.

  سالمونلا

نیز در روده پرندگان، خزندگان و پستانداران وجود دارد و موجب تب، اسهال و درد شکم میشود و می تواند در افراد دچار ضعف سیستم ایمنی به جریان خون حمله کند و عفونت‌های تهدید کننده حیات به وجود می آورد.

اشریشیاکُلی (E. coli)

گاو، مخزن باکتری H7: Ecoli 0157 است و معمولا انسان به دنبال خوردن گوشت آلوده این حیوان یا آب آلوده به مقادیر میکروسکوپی مدفوع آن آلوده می شود. بیماری با اسهال جدید و خونی و درد قولنجی شکم همراه است و معمولا تب چندانی وجود ندارد. در ۳تا۵ درصد موارد کم خونی موقت، خونریزی شدید و نارسایی کلیه ایجاد می شود.

  کالیسی ویروس

موجب بیماری گوارشی حاد توأم با استفراغ (که شدت بیشتری نسبت به اسهال دارد) می‌شود و معمولا طی ۲ روز بهبود می‌یابد. به نظر می‌رسد این عفونت از طریق فرد – به – فرد انتقال پیدا میکند و آلوده شدن مواد غذایی به دستهای آلوده فرد ناقل باعث انتقال بیماری می شود.
بعضی بیماری های شایع، گاهی از طریق غذا انتقال می یابند. هر چند اغلب از راه های دیگر منتقل می شوند.

این عفونتها عبارتند از :

  •  شیگلا، هپاتیت A و انگل های ژیاردیا لامبلیا و کریپتوسپوریدیا۔
  • حتی گلو دردهای استرپتوکوکی گاهی از راه غذا انتقال می یابند.
  •  باکتری استافیلوکوک طلایی می تواند دربعضی غذاها رشد کند و سمی تولید نماید که موجب استفراغ شدید شود.
  •  بوتولیسم، بیماری نادر ولی کشنده ای است که در اثر رشد باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم و تولید سم فلج کننده قوی به وسیله آن ایجاد می شود.
  •   آلوده شدن غذا به حشره‌کش یا استفاده از سموم طبیعی برای آماده سازی یک ماده غذایی می‌تواند موجب مسمومیت شود.

 علایم مسمومیت غذایی معمولا عبارتند از:

  •  اسهال
  • درد شکم
  • تهوع
  • استفراغ

به دلیل شباهت علایم در مسمومیتهای غذایی مختلف، معمولا بدون انجام آزمایش نمی توان عامل ایجاد بیماری را مشخص کرد مگر اینکه بیماری در جریان همه گیری تشخیص داده شده ای (مثل وبا) ایجاد شده باشد.

درمان های مرسوم

  • پس از تشخیص عامل به وسیله پزشک و با استفاده از آزمایش دید مستقیم مدفوع در آزمایشگاه و به وسیله میکروسکوب و نیز از طریق کشت مدفوع و یا در مورد ویروس ها که به دلیل کوچک بودن با میکروسکوپ معمولی دیده نمی شود و نیز قابل کشت دادن نیستند. از راه آزمایش نمونه مدفوع از نظر نشانگرها (مارکرها) ی ژنتیکی خاص، درمان آغاز می شود.

درمان مسمومیت های غذایی مختلف، برحسب عامل ایجاد کننده آنها متفاوت است.
در صورت بروز کم آبی، باید آن را با تجویز مایعات و الکترولیت ها درمان کرد. فرآورده هایی مانند بیسموت ساب سالیسیلات ( Pepto-Bismol) می توانند موجب کاهش مدت و شدت اسهال ساده شوند. تجویز داروی ضد اسهال در صورت عدم وجود مدفوع خونی یا تب موجب تسکین علامتی می شود. در موارد وجود خون در مدفوع یا تب شدید، استفاده از ترکیبات داروهای ضد اسهال موجب تشدید بیماری می شود.

توجه

در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • وجود تب بالای ۶/۳۸درجه سانتی گراد
  • وجود خون در مدفوع
  • وجود استفراغ طولانی که مانع از باقی ماندن مایعات در معده شود
  • بروز علایم کم آبی بدن (کاهش ادرار، خشکی ادرار، خشکی دهان و حلق، ایجاد سرگیجه در هنگام برخاستن از وضعیت نشسته، یا خوابیده)
  • اسهال بیش از ۳ روز

پرسش و پاسخ

■ بیماری اسهال مسافران چیست؟

بیماری اسهال مسافران، شایع ترین بیماری مرتبط با مسافرت است و معمولا ۳ روز تا ۲ هفته پس از رسیدن مسافر به مناطق حاره آغاز می شود.. از میلیون‌ها مسافرتی که طی آن، افراد، سالیانه از کشورهای صنعتی به مناطق حاره آسیا، آفریقا و آمریکای مرکزی و جنوب می روند، ۲۰ تا ۵۰ درصد با شروع ناگهانی دل پیچه، بی اشتهایی و اسهال آبکی همراه می شود.

در اکثر موارد، علایم در ۳ تا ۵ روز اول شروع می شوند و ۱ تا ۵ روز به طول می انجامند. اغلب موارد اسهال مسافران در میان افرادی که به مناطق توسعه نیافته جهان سفر می کنند در اثر خوردن غذا یا آب آلوده روی می دهد و ناشی از میکروارگانیسم های مختلف مانند E.Coli، شیگلا، سالمونلا، کامپیلوباکترژژونی، ویبریوکُلرا (عامل بیماری وبا)، روتاویروس و نورو ویروس، اِنتامبا هیستولیتیکا (عامل بیماری اسهال خونی آمیبی)، ژیاردیا لامبلیا، کریپتوسپوریدیوم و برخی از میکروبهای دیگر است و از این میان، E. coli شایع ترین عامل ایجاد کننده اسهال مسافران به شمار می آید.

منبع: کتاب راهنمای جامع سلامت در خانواده

https://www.hey.nhs.uk/wp/wp-content/uploads/2016/03/treatmentConstipation.pdf

برچسب ها

الهام عروجی

کارشناسی ارشد رشته مدیریت اجرایی که از سال 1396 در زمینه تولید محتوای تخصصی فعالیت حرفه ای خود را آغاز نموده ام. در حال حاضر مفتخر به همکاری در تیم متخصصان شمیم سلامتی می‌باشم.

پاسخی بگذارید

بستن